Biden měl poselství o stavu unie. Mluvil o pokroku a potřebě spolupráce

Americký prezident Joe Biden dnes ve svém poselství o stavu unie vyzdvihl ekonomické oživení USA po pandemii covidu-19 a řekl, že nezaměstnanost je nejnižší za posledních 50 let a že inflace klesá. Demokracie v USA je dva roky po útoku na Kapitol podle Bidena "neohnutá a nezlomená" a Spojené státy jsou na tom ekonomicky lépe než zbytek světa.

Joe Biden

Demokratický prezident také vyzval ke spolupráci republikány, kteří mají po loňských volbách většinu ve Sněmovně reprezentantů. Zdůraznil zároveň americkou podporu Ruskem napadené Ukrajině a řekl, že USA nechtějí konflikt s Čínou.

"Příběh Ameriky je příběhem pokroku a odolnosti... Jsme jedinou zemí, která z každé krize vyšla silnější, než když do ní vstupovala. To se nám nyní opět daří," řekl Biden v úvodu více než hodinového projevu. Poznamenal přitom, že covid-19 již neovládá životy Američanů a že demokracie v USA je nezlomená. Útok na Kapitol před dvěma lety označil za největší ohrožení americké demokracie od občanské války.

Biden uvedl, že od jeho nástupu do úřadu bylo v USA vytvořeno 12 milionů nových pracovních míst a dodal, že to je více, než se podařilo jiným americkým prezidentům za čtyři roky. S odkazem na svého otce řekl, že práce není jen o "výplatní pásce", nýbrž o respektu a důstojnosti. Dodal, že nezaměstnanost v USA činí 3,4 procenta s tím, že je to nejméně za 50 let.

Inflaci Biden označil za globální problém, přičemž odkázal na energetickou a potravinovou krizi související s ruskou invazí na Ukrajinu. Dodal ale, že inflace v USA klesá a s tím i ceny pohonných hmot. Zároveň poukázal na předloňský balík investic do infrastruktury a zdůraznil, že je potřeba v investicích pokračovat. Ohlásil také nové normy, které budou vyžadovat, aby stavební materiály ve federálních infrastrukturních projektech byly vyrobeny v USA.

Demokraté a republikáni podle Bidena mohou navzdory tvrzením "cyniků" spolupracovat. Prezident v této souvislosti poznamenal, že od nástupu do úřadu podepsal více než 300 zákonů, na nichž se podíleli republikáni i demokraté. "Pokud jsme dokázali spolupracovat v minulém Kongresu, není důvod, proč bychom nemohli spolupracovat i v tomto novém Kongresu. Lidé nám poslali jasný vzkaz. Boj pro boj, moc pro moc, konflikt pro konflikt nás nikam neposune," uvedl.

Podle televize CNN by Bidenův projev mohl být ukázkou jeho budoucí volební kampaně, ačkoliv 80letý politik zatím oficiálně svou kandidaturu v příštích prezidentských volbách nepotvrdil.

Značná část projevu byla věnována právě stěžejním tématům v domácí politice. Americký prezident se vyslovil pro policejní reformu či zákaz útočných pušek. Sklidil potlesk republikánů i demokratů, když označil většinu policistů za "dobré a slušné lidi", ale dodal, že "když policisté nebo policejní oddělení poruší důvěru veřejnosti, musíme je pohnat k odpovědnosti". "Co se stalo Tyreovi v Memphisu, se stává příliš často," řekl Biden s odkazem na smrt 29letého Tyrea Nicholse, jenž zemřel v lednu po brutálním zásahu policistů a jehož rodiče byli v publiku.

Prezident rovněž uvedl, že bude usilovat o zachování přístupu k potratům a hodlá blokovat legislativu, která by tomu bránila. Celostátní právo na potrat, které vycházelo z verdiktu v procesu označovaném jako Roeová versus Wade z roku 1973, zrušil americký nejvyšší soud loni v červnu.

Kratší část projevu prezident věnoval zahraniční politice. Zdůraznil především pokračující podporu Ruskem napadené Ukrajině a řekl, že je odhodlán spolupracovat s Čínou v oblastech, kde to slouží americkým zájmům a je to prospěšné celému světu. S patrným odkazem na sestřelení čínského balónu, který byl podle Washingtonu vybaven špionážní technikou, zdůraznil, že Spojené státy nedopustí, aby Čína ohrožovala jejich suverenitu.

Témata: Joe Biden | USA

Rusko vetovalo rezoluci OSN ohledně jaderného zbrojení ve vesmíru

25.04.2024 11:07 Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá…

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Související:

Nejnovější