Biden musí v Kongresu usmiřovat demokraty kvůli investičním balíkům

Americký prezident Joe Biden v pátek poměrně neobvykle přišel do Kongresu, kde se snažil usmířit neshody mezi demokratickými zákonodárci ohledně masivních investičních balíků, jež jsou stěžejními body jeho politické agendy.

Joe Biden

Demokraté se dva dny nedostali k hlasování o infrastrukturním balíku v hodnotě asi bilionu dolarů (21,8 bilionu korun) kvůli rozepřím ohledně ještě většího investičního plánu, který se týká školství, zdravotní péče či boje proti klimatickým změnám.

Umírnění demokraté vedení šéfkou Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiovou chtěli v posledních dnech dvou dnech schválit infrastrukturní balík dohodnutý před nedávnem s republikány, který již prošel Senátem. Zastánci levicovějšího křídla Demokratické strany však nejdříve chtějí dosáhnout vnitrostranické dohody ohledně většího sociálního investičního balíku, jehož celková výše je předmětem sporů.

Umírnění demokraté tvrdí, že zamýšlené výdaje 3,5 bilionu dolarů (76 bilionů korun) jsou pro ekonomiku zotavující se z pandemie koronaviru příliš vysoké. Takzvaní progresivisté naopak tvrdí, že jsou nutné. Nynější výši přitom již tak považují za kompromis, protože původně hovořili o investicích až šest bilionů dolarů (131 bilionů korun).

Biden, který strávil několik desetiletí jako senátor, řekl v pátek demokratickým zákonodárcům, že hlasování o menším investičním balíku mohou klidně odložit a poměrně zásadně zmenšit druhý plán, a to až na přibližně dva biliony dolarů (43,7 bilionu korun). "Nezáleží na tom, jestli to bude za šest minut, šest dní, nebo šest týdnů. Nakonec se nám to podaří," řekl. Podle zdrojů agentury Reuters přítomných na jednání pak dodal: "I menší návrh může přinést historické investice."

Reuters však poznamenává, že Kongres bude mít v příštích měsících poměrně napilno a čelí řadě kritických termínů. Zpoždění projednávání infrastrukturních balíků se proto příliš nehodí.

Ministerstvo financí totiž varuje, že Kongres musí do 18. října zvednout takzvaný dluhový strop, který stanovuje, kolik si mohou USA půjčit. Pokud by tak neučinil, přestaly by být Spojené státy schopny splácet své dluhy, což by podle ministryně financí Janet Yellenové mělo katastrofické důsledky pro americkou i světovou ekonomiku.

Zákonodárci také ve čtvrtek na poslední chvíli schválili dočasný rozpočet a vyhnuli se tak situaci, kdy by federální vládě došly peníze na běžné operace. Nynější opatření však platí jen do 3. prosince, do kdy bude muset Kongres schválit další rozpočet. V příštím roce se pak začne pozornost zákonodárců upírat na kongresové volby plánované na listopad 2022, v nichž by republikáni mohli demokraty zbavit většiny v některé z kongresových komor.

Největší odpor vůči investičnímu balíku v hodnotě 3,5 bilionu dolarů kladou senátoři Joe Manchin a Kyrsten Sinemaová. Vzhledem k těsné demokratické většině v Senátu přitom může kdokoliv z nich schválení opatření zablokovat.

Progresivisté v pátek dali najevo, že jsou ochotni přistoupit na celkové snížení investované částky, diskuze se nyní vedou o tom, jak toho dosáhnout. Levicovější křídlo demokratů obecně nesouhlasí s tím, aby se vyškrtla některá z oblastí, do níž měly prostředky směřovat. Hovoří se proto o tom, že by prostředky z balíku plynuly kratší dobu, než původně plánovaných deset let.

Témata: Joe Biden | USA

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější