Biden nejspíš dostane možnost vybrat člena nejvyššího soudu

Soudce Nejvyššího soudu Spojených států Stephen Breyer letos téměř po třech dekádách ve funkci odstoupí. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informují americká média včetně agentury AP a televize NBC News.

Joe Biden

Americkému prezidentovi Joeu Bidenovi se tak nejspíš naskytne možnost poprvé vybrat člena nejvyšší soudní instance v USA, na převaze konzervativních soudců nad liberálními v poměru šesti ku třem to ale nic nezmění.

Post na nejvyšším soudě je doživotní, soudci se ovšem mohou kdykoli rozhodnout odejít do důchodu. Podle informací amerických médií se tak Breyer chystá učinit po skončení nynější schůze soudu, která potrvá do června.

Breyer byl do funkce jmenován v roce 1994 tehdejším prezidentem Billem Clintonem a nyní je jasně nejstarším členem devítimístného soudního senátu. V srpnu oslavil 83. narozeniny. Veřejnoprávní rozhlas NPR jej v dnešním článku popisuje jako "praktického a umírněně liberálního" soudce, který se v zákulisí snažil budovat podporu pro rozhodnutí představující jakousi střední cestu mezi konzervativním a liberálním křídlem soudu.

Breyer byl považován za člena liberálního křídla, nicméně někteří liberální aktivisté a dokonce i zákonodárci jej již několik měsíců vyzývají k odchodu. Důvodem je skutečnost, že Demokratická strana od loňského ledna drží prezidentský post i kontrolu nad Senátem, na uvolněné místo tak může být relativně snadno dosazen další liberální soudce. Na soudě by ale i tak zůstala zachována převaha konzervativců v poměru šesti ku třem, která trvá od podzimu 2020.

Členy nejvyššího soudu v USA jmenuje prezident, následně nominanty schvaluje Senát. Biden v minulosti uvedl, že případné uvolnění místa by využil ke jmenování první soudkyně tmavé pleti. Jeho předchůdce v Bílém domě Donald Trump dostal možnost jmenovat soudce hned třikrát a Senát ovládaný tehdy Republikánskou stranou postupně schválil nominace Neila Gorsuche, Bretta Kavanaugha a Amy Coneyové Barrettové, což posílilo konzervativní většinu.

Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová dnes uvedla, že na plánu prezidenta Bidena nominovat do nejvyššího soudu černošku se nic nezměnilo. Breyera by podle médií mohla nahradit Ketanji Brownová Jacksonová, která pro něj kdysi pracovala a od loňského roku je soudkyní vlivného odvolacího soudu ve Washingtonu. Jako další potenciální Bidenova volba je uváděná členka kalifornského nejvyššího soudu Leondra Krugerová.

Biden se zatím k věci podrobněji nevyjádřil, neboť Breyer informaci o odchodu do důchodu ihned nepotvrdil. Deník The New York Times s odvoláním na nejmenovaný informovaný zdroj píše, že oficiální oznámení se očekává ve čtvrtek.

Lídr demokratů v Senátu Chuck Schumer nicméně už ohlásil, že Bidenův kandidát by rychle dostal možnost předstoupit před zákonodárce a že schvalovací řízení by postupovalo s "veškerou záměrnou rychlostí". Demokraté za současného stavu mohou nového člena nejvyššího soudu schválit bez jediného republikánského hlasu, neboť tento proces nemůže menšina senátorů blokovat tak jako legislativní návrhy. Zároveň potřebují postupovat rychle, neboť vše mohou změnit listopadové volby do Senátu, který aktuálně demokrati kontrolují jen díky rozhodujícímu hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové.

Témata: Joe Biden | soudy | USA

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější