Biden přijel do Londýna na pohřeb královny Alžběty II.

Americký prezident Joe Biden se dnes odpoledne stejně jako mnozí další zahraniční státníci poklonil u rakve Alžběty II. v sídle britského parlamentu. Biden, který na pondělní pohřeb přiletěl do Londýna v sobotu večer, se dnes měl neformálně sejít s britskou premiérkou Liz Trussovou; podle listu The Guardian bylo ale toto setkání odloženo na středu do New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN.

Joe Biden

Nová britská ministerská předsedkyně dnes jednala mimo jiné s představiteli Irska a Kanady.

Alžbětiným pozůstatkům se dnes vedle Bidena a jeho manželky Jill poklonily například delegace ze Singapuru a Samoy, které patří do britského Společenství. Podle televize Sky přišla k rakvi i ukrajinská první dáma Olena Zelenská. Státníci vzdali hold Alžbětě II. ve Westminsterském sále, kterým od středy proudí desetitisíce lidí toužících naposledy se rozloučit s oblíbenou královnou.

Na pohřbu nejdéle vládnoucí britské panovnice se očekává zhruba 500 hlav států, premiérů, dalších vysokých představitelů řady zemí z celého světa a rovněž členů zahraničních panovnických rodů. Budou mezi nimi mimo jiné kanadský premiér Justin Trudeau, australský premiér Anthony Albanese a předsedkyně vlády Nového Zélandu Jacinda Ardernová. Česko bude zastupovat premiér Petr Fiala. Mezi dalšími evropskými hosty budou mimo jiné francouzský prezident Emmanuel Macron, německý prezident Frank-Walter Steinmeier, italský prezident Sergio Mattarella či irský prezident Michael D. Higgins a premiér Micheál Martin.

Trussová dnes byla na audienci u Karla III. v Buckinghamském paláci, od úmrtí královny se sešli podruhé. O obsahu setkání nejsou v médiích žádné podrobnosti, pouze několik fotografií.

Premiérku v jejím sídle v Downing Street dnes navštívili irský premiér Martin a kanadský premiér Trudeau. V podvečer se Trussová podle informací listu The Guardian setkala s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Martin zveřejnil na twitteru snímek, jak podepisuje kondolenční knihu, a vyzdvihl přínos Alžběty II. ke "smíření těchto ostrovů". Podle televize Sky Martin s Trssovovu nehovořili jen o formalitách, ale také o vztazích obou zemí.

Gaston Browne, premiér Antiguy a Barbudy, která je součástí britského Společenství, se setkal s Karlem III. a podepsal listiny, ve kterých ho uznává za krále. Browne přesto vzápětí oznámil, že chce do tří let uspořádat referendum o odluce od Británie a o přechodu k republikánskému zřízení, píše The Guardian.

Hlavním bodem dnešního programu v Londýně v předvečer státního pohřbu je recepce, kterou v Buckinghamském paláci pro zahraniční smuteční hosty pořádá Karel III. Pro mnoho lídrů to bude jediná příležitost ke společným rozhovorům.

Pozvání některých osob na pohřeb vyvolalo pozdvižení. Jde například o saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána, který je obviňován z toho, že nařídil vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu v roce 2018. Korunní princ a jeho vláda toto obvinění odmítají. Agentura Reuters dnes odpoledne s odkazem na zdroj z britského ministerstva zahraničí napsala, že účast prince na pohřbu královny se již neočekává a že za změnou plánu stojí Rijád.

Snoubenka zavražděného novináře Hatice Cengizová pozvání saúdskoarabského korunního prince na pohřeb a označila za skvrnu na památce zesnulé panovnice.

Kritiku vyvolalo také pozvání čínského prezident Si Ťin-pching, jelikož čínská vláda je obviňována ze zločinů proti lidskosti. Si se však pohřbu nezúčastní, místo něj dorazí viceprezident Wang Čchi-šan.

Pozvánku na smuteční obřad neobdrželi zástupci Ruska, Běloruska, Sýrie, Barmy, Venezuely a Afghánistánu. Pouze na úrovni velvyslanců mohou být zastoupeny Írán, Severní Korea a Nikaragua.

Média původně informovala, že Biden s Trussovou se dnes neformálně setkají v Downing Street. List The Guardian ale s odkazem na zástupce obou zemí píše, že schůzka byla přesunuta na středu a lídři tedy budou jednat v New Yorku na okraj zasedání Valného shromáždění OSN. Zdroje z obou zemí tvrdí, že to má umožnit hlubší bilaterální rozhovor a že nejde o důsledek sporů. The Guardian ale v této souvislosti píše, že zatímco Biden s Trussovou sdílí názory pokud jde o tvrdý přístup k Rusku za jeho invazi na Ukrajinu či ohledně postupu proti čínské rozpínavosti, má s ní neshody týkající se Severního Irska.

Takzvaný protokol o Severním Irsku je jedním z pilířů brexitové dohody mezi Británií a EU. Upravuje mimo jiné celní kontroly zboží přepravovaného z britské pevniny do Severního Irska, což má umožnit, aby severoirská hranice s Irskou republikou zůstala otevřená. S argumentem, že protokol je pro britské podniky příliš velkou zátěží, Trussová navrhla jednostranně zrušit některé části dohody. Washington varoval, že podobné kroky "by neprospěly" obchodní dohodě mezi USA a Spojeným královstvím. Očekává se, že Biden, který je hrdý na své irské kořeny, dá najevo odhodlání bránit Velkopáteční dohodu z roku 1998, která ukončila desetiletí násilí mezi katolíky a protestanty v Severním Irsku, a vyzve Trussovou, aby pokračovala v jednání s Bruselem, píše The Guardian.

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Související:

Nejnovější