Biden: USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy, ale...

USA dodají Ukrajině pokročilejší raketové systémy a munici umožňující přesnější údery na klíčové cíle na Ukrajině. V článku na webu deníku The New York Times (NYT) to uvedl americký prezident Joe Biden, který zároveň zdůraznil, že Washington nepodporuje Kyjev v případném provádění útoků na cíle mimo ukrajinské území.

Joe Biden

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru s televizí Newsmax v úterý uvedl, že Ukrajina nebude americkými raketovými systémy útočit na ruské území. Moskva americký úmysl dodat Ukrajině raketové systémy kritizovala. Nejmenovaný činitel Bidenovy administrativy podle tiskových agentur uvedl, že Spojené státy pošlou Ukrajině raketomety HIMARS.

Náměstek ruského ministerstva zahraničí Sergej Rjabkov podle agentury RIA Novosti dnes řekl, že americké rozhodnutí poskytnout Ukrajincům pokročilé raketové systémy považuje Moskva za "extrémně negativní". Rjabkov také Spojené státy kritizoval za "pumpování zbraní" na Ukrajinu a prohlásil, že Washington "nedělá nic" pro řešení ukrajinské krize. "Od podzimu loňského roku, kdy Moskva pracovala na závazných zárukách ruské bezpečnosti, jsme neviděli žádné známky připravenosti USA opustit eskalaci napětí," řekl Rjabkov.

Ruskojazyčná verze BBC dnes připomněla, že Zelenskyj v rozhovoru s televizí Newsmax řekl, že ukrajinská armáda nebude útočit na ruské území americkými raketovými systémy. Zelenskyj uvedl, že ruský prezident Vladimir Putin nemůže vyhrát, protože je nyní prakticky v izolaci. Nicméně protiruské sankce podle Zelenského nejsou ještě dostatečné, "svět mu (Putinovi) dál dává šanci", dodal. Ukrajina podle svého prezidenta denně přichází o 60–100 vojáků.

Biden v úterním článku zdůraznil, že USA nechtějí konflikt mezi Severoatlantickou aliancí a Ruskem, přestože se hodlají dál podílet na posilování východního křídla NATO. Spojené státy také nebudou usilovat o svržení prezidenta Putina, který na konci února rozpoutal válku na Ukrajině.

Už v pondělí Biden řekl, že USA neposkytnou Ukrajině žádné raketové systémy, které by jí umožnily útočit na ruském území. Jakýkoli zbraňový systém ale může dosáhnout do Ruska, pokud je umístěn dostatečně blízko hranic, poznamenala agentura AP. Salvové raketomety HIMARS mají podle AFP dosah asi 80 kilometrů, nepůjde tedy o systémy s velmi dlouhým dosahem, jež USA rovněž mají.

Podle NYT raketomety značně rozšíří palebný dosah Ukrajiny. Bidenova administrativa zdůrazňuje, že cílem je poskytnout prostředky k sebeobraně, nikoli k útoku na Rusko. Proto Ukrajina dostane HIMARS vybavený jen raketami kratšího doletu, i když systém může být použit i pro rakety s doletem až 300 kilometrů. Ukrajinci získali delší palebnou sílu už v květnu, kdy jim USA poslaly houfnice M777, ale s omezeným dostřelem kolem 25 kilometrů.

USA oficiálně novou zbrojní pomoc Ukrajině oznámí dnes. Zahrne podle stanice CNN průzkumné radary, další protitankové střely Javelin, zbraně použitelné proti obrněné technice, dělostřelecké náboje, vrtulníky, taktická vozidla a náhradní díly, aby Ukrajinci mohli techniku udržet v provozu.

CNN připomíná, že se v USA několik týdnů debatovalo o tom, zda Ukrajině poskytnout pokročilé raketové systémy, protože by tak ukrajinská armáda získala možnost delšího dostřelu a mohla by zasáhnout i ruské území. V úterý američtí zástupci oznámili, že USA nebudou Ukrajinu povzbuzovat k útokům mimo její hranice a nebudou jí poskytovat nic, co by jí to umožnilo.

Washington od Ukrajinců podle CNN získal ujištění, že poskytnutá technika nebude použita k útokům na cíle v Rusku. Podle vývoje konfliktu hodlají USA svou pomoc přizpůsobovat ukrajinským potřebám.

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Orbánovo Maďarsko čelí podezření, že skrývá Bolsonara

26.03.2024 10:02 Bývalý brazilský prezident Jair Bolsonaro byl nedávno dva dny hostem na maďarském velvyslanectví v…

Putin prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí radikální…

25.03.2024 21:32 Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí prohlásil, že za útokem na koncertní halu u Moskvy stojí …

Související:

Nejnovější