Biden vnímá kroky Ruska jako začátek invaze. Oznámil první balík sankcí

Americký prezident Joe Biden dnes podobně jako evropští lídři oznámil první sadu sankcí proti Rusku v reakci na kroky Moskvy, které označil za začátek ruské invaze na Ukrajinu. Postihy se v tuto chvíli týkají dvou ruských bank, obchodování se státním dluhem na západních trzích a také vybraných ruských "elit".

Joe Biden

Podle šéfa Bílého domu Rusko zaplatí ještě vyšší cenu, pokud bude pokračovat v agresi, zároveň je prý ale stále možné odvrátit "nejčernější scénář".

Agentura AP napsala, že "těžké" ekonomické sankce USA dál zvyšují intenzitu konfrontace mezi Západem a Moskvou. Podle deníku The New York Times (NYT) se Biden přidal k evropským lídrům ve snaze přinést Rusku vážné ekonomické následky za porušení suverenity Ukrajiny.

Americký prezident v projevu oznámil "plné blokovací sankce" proti dvěma velkým finančním institucím: bance VEB a "jejich vojenské bance", čímž měl zřejmě na mysli ruskou Promsvjazbank, která je terčem i nových sankcí Británie a Evropské unie. Dále se americký balík týká ruského státního dluhu. "Odstřihli jsme ruskou vládu od západních financí. Už nemůže brát peníze ze Západu a nemůže obchodovat se svými novými dluhy na našich nebo evropských trzích," řekl Biden.

Sankce zároveň míří na "ruské elity a jejich rodinné příslušníky". Americké ministerstvo financí později upřesnilo, že terčem jsou ředitel ruské tajné služby FSB Alexandr Bortnikov a jeho syn Denis, dále náměstek personálního ředitele Putinova úřadu Sergej Kirijenko a jeho syn Vladimir, který je ředitelem skupiny VK Group vlastnící sociální síť VKontakte. Poslední osobou přidanou na sankční seznamy je výkonný ředitel Promsvjazbank Pjotr Fradkov.

Kroky Washingtonu reagují na pondělní rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina uznat nezávislost dvou samozvaných "lidových republik", které před lety vyhlásili proruští separatisté na východě Ukrajiny. Putin zároveň avizoval vyslání ruských vojáků do těchto oblastí pod záminkou ochrany míru, přičemž podle některých západních činitelů už ruská vojska do Donbasu proudí.

"Abych to zjednodušil, Rusko právě oznámilo, že si zabírá podstatný kus Ukrajiny... (Putin) Připravuje argumenty pro to zajít mnohem dál. Tohle je začátek ruské invaze," prohlásil americký prezident.

"V reakci začnu uvalovat sankce dalece přesahující kroky, které jsme s našimi spojenci a partnery uplatnili v roce 2014," uvedl šéf Bílého domu s odkazem na opatření přijatá po ruské anexi Krymu. Dodal, že pokud "bude Rusko pokračovat s invazí", bude americká vláda vyhlašovat další části připravené sady sankcí.

Dnešní oznámení navazují na pondělní Bidenův dekret zakazující Američanům ekonomické aktivity v separatistických regionech na Donbasu, který byl vnímán spíše jako symbolický. Deník NYT poznamenává, že Biden a jeho protějšci v Evropě těžko hledají rovnováhu mezi potřebou rychlé a rázné reakce a snahou ponechat si možnost své sankční režimy ještě zpřísňovat v případě vyostření konfliktu na Ukrajině.

Podle Bidena je Moskva odhodlaná spustit rozsáhlou vojenskou operaci proti Ukrajině, avšak "stále je čas odvrátit nejčernější scénář". USA a jejich spojenci prý zůstávají otevření diplomacii, "pokud je seriózní".

K uvalení tvrdých sankcí na Rusko ve světle posledního vývoje vyzývali amerického prezidenta členové Kongresu z obou hlavních politických stran. Sami zákonodárci se přitom v posledních týdnech nebyli schopni dohodnout na "nadstranickém" návrhu zákona o protiruských sankcích. Dnes ovšem podle NYT demokraté a republikáni začali pracovat na legislativní iniciativě, která by se týkala ekonomických sankcí i finanční podpory Ukrajiny.

Témata: Joe Biden | Rusko | sankce | Ukrajina

Politici hnutí Hamás zvažují stěhování. Příměří s Izraelem je tak v…

20.04.2024 11:04 Politické křídlo palestinského hnutí Hamás zvažuje přesun z Kataru, napsal americký deník The Wall…

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Související:

Nejnovější