Bílý dům zvažuje možnost provádění výcviku ukrajinských pilotů na území USA

Bílý dům zvažuje možnost provádění výcviku ukrajinských pilotů na amerických stíhačkách F-16 i na území Spojených států, pokud bude v Evropě zaplněna kapacita pro takový druh školení. Podle serveru Ukrajinska pravda to uvedl mluvčí prezidentské kanceláře John Kirby.

Bílý dům, ilustrační foto

Kirby také zdůraznil, že Washington usiluje o rychlý pokrok v této záležitosti. Ačkoli výcvik ukrajinských pilotů na amerických letounech zatím nezačal, Dánsko a Rumunsko již nabídly Kyjevu své území pro tento účel, podpořené dalšími zeměmi, včetně USA. Ukrajina již několik měsíců spolu s partnerskými zeměmi jedná o tomto tématu, avšak dosud nebyla dohodnuta konkrétní dodávka stíhaček.

Naopak se zdá, že Ukrajina letos nebude schopna do boje proti Rusku nasadit bojové víceúčelové stíhačky F-16. Výcvik ukrajinských pilotů na víceúčelových stíhačkách F-16 měl původně začít koncem srpna. Mluvčí ukrajinského letectva Jurij Ihnat podle serveru Ukrajinska pravda před několika dny uvedl, že pilotům běžně trvá až šest měsíců, než se naučí ovládat stíhačku. Za určitých podmínek však lze tuto dobu zkrátit na čtyři měsíce.

"Zaměřujeme se to, abychom na konci léta začali posílat piloty do evropských zemí na výcvik. Je třeba pochopit, že to nebude rychlé, ale nebude to ani tak dlouhé, jak Rusové doufají. Myslím, že naši piloti se naučí ovládat F-16 stejně rychle, jako se vojáci naučili ovládat Patriot," tvrdí.

"Jediná věc, kterou potřebujeme, je, aby se přidala celá letecká koalice, všechny země, které mají výcvikové základny, simulátory, instruktory, výcvikové základny a letadla, protože potřebujeme co nejrychleji prohnat tímto výcvikovým programem co nejvíce lidí," dodal.

Původně se tak zdálo, že se Ukrajina vycvičených pilotů dočká ještě letos, byť s mírným zpožděním. Výcvik totiž měl původně odstartovat počátkem srpna. Nyní se ale zdá, že v létě nezačne. Že vůbec nezačne letos.

Podle článku serveru The Washington Post první skupina šesti ukrajinských pilotů pravděpodobně dokončí svůj výcvik na amerických stíhačkách F-16 nejdříve v průběhu léta příštího roku. Vyplývá to z informací získaných od významných ukrajinských vojenských a vládních zástupců.

Deník uvádí, že start výcviku byl několikrát odložen a důvody jsou různorodé, zahrnují například jazykovou bariéru a také nesoulad mezi Kyjevem a Washingtonem ohledně zamýšleného využití těchto letounů na bojišti. I když někteří piloti již mluví anglicky plynule, deník zdůrazňuje, že pro ně bude nejprve nutné absolvování čtyřměsíčního jazykového kurzu v Británii.

Tímto kurzem piloti získají potřebnou terminologii pro ovládání stíhaček. Výuka proběhne společně s pozemním personálem, který může mít s angličtinou větší potíže než sami piloti. Bojový výcvik byl z tohoto důvodu odložen na leden 2024. Druhá skupina, složená rovněž z přibližně šesti pilotů, by měla svůj výcvik zahájit zhruba o půl roku později, tedy na konci příštího roku.

Jeden z nejmenovaných ukrajinských představitelů označil tento průběh událostí za "průtahy". Všichni se shodují, že nechtějí být kritičtí vůči svým evropským a americkým spojencům, aby se nezdálo, že nejsou vděční za podporu, kterou obdrželi. Pro Kyjev se však jedná o nemalou překážku.

Ukrajina totiž původně uváděla, že se chystá nasadit stíhačky F-16 do března 2024, nedávno to podle CNN uvedl například ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen na summitu NATO ve Vilniusu také původně uvedl, že koalice jedenácti zemí s výcvikem ukrajinských pilotů pro obsluhu bojových letounů F-16 v začne Dánsku už na začátku srpna.

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Blinken: Pro Rusko by bylo obtížnější pokračovat v invazi na Ukrajinu bez…

27.04.2024 09:51 Podle amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena by pro Rusko bylo obtížnější pokračovat v…

Biden je připravený na předvolební debaty s Trumpem

26.04.2024 21:37 Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů.…

Erdogan nakonec v květnu do Washingtonu nepřijede

26.04.2024 19:08 Květnové setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým protějškem Joem Bidenem v…

ČEZ čelí v Rusku žalobě. Stejně jako další energetické firmy

26.04.2024 16:22 Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal…

Putin pojede na první zahraniční návštěvu po znovuzvolení

26.04.2024 11:13 Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to…

Související:

Nejnovější