BIS nadále označuje Rusko za největší bezpečnostní hrozbu pro Česko

Podle výroční zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) bylo Rusko v roce 2023, stejně jako v předchozích letech, největší hrozbou pro bezpečnost České republiky. BIS se zaměřovala především na aktivity Ruska, kybernetické hrozby a rizika spojená s novými technologiemi. Zpráva rovněž upozornila na nedostatky ve státní připravenosti a hrozby ze strany Číny.

BIS

Ředitel BIS Michal Koudelka zdůraznil, že Rusko usiluje o přetvoření globální geopolitiky a budování „nového světového řádu,“ což představuje hlavní hrozbu pro mezinárodní bezpečnost. Kromě války na Ukrajině vede Rusko hybridní útoky proti České republice a dalším západním demokraciím, při nichž stále častěji využívá moderní technologie.

Rusko se podle BIS snaží destabilizovat západní společnosti šířením dezinformací a polarizací veřejnosti. Tyto aktivity jsou považovány za zásadní bezpečnostní hrozby, kterým se ČR bude muset nadále věnovat. BIS také informovala o pokusech Ruska obnovit svou špionážní síť pod diplomatickým krytím, zejména po zmenšení diplomatické mise v Česku v letech 2021 a 2022.

Kromě ruské hrozby se BIS zaměřila i na další globální bezpečnostní rizika, jako jsou aktivity Číny, islamistický terorismus a extremismus. Čína představuje podle BIS druhou nejvýznamnější bezpečnostní výzvu pro Česko, přičemž její snahy se soustřeďují především na hospodářskou špionáž a technologický vývoj.

Ve zprávě BIS také upozorňuje na narůstající kybernetické hrozby, které jsou stále častěji využívány jak Ruskem, tak dalšími státy k destabilizaci mezinárodního prostředí. BIS zmiňuje využívání moderních technologií, včetně umělé inteligence, k tvorbě a šíření dezinformací, což představuje nové výzvy pro bezpečnostní složky. BIS se také zabývala personálními problémy ve státní správě, které mohou oslabit schopnost státu efektivně reagovat na nové bezpečnostní výzvy.

Pokud jde o migraci, BIS ve své zprávě uvádí, že nezískala žádné informace, které by migraci označovaly za přímou bezpečnostní hrozbu pro Českou republiku. Přesto však upozorňuje na dlouhodobé trendy, které směřují k nárůstu počtu migrantů přicházejících do Evropy. Podle BIS mohou administrativní omezení legální migrace vést k tomu, že se cizinecká agenda přesune do nelegální sféry, kde ji budou využívat různé zprostředkovatelské agentury a společnosti, které na migrantech parazitují.

Tajná služba také varuje, že i přes snahy o regulaci migrace budou na Evropu nadále působit dlouhodobé faktory, jako je nestabilita v zemích původu migrantů, válečné konflikty, náboženské střety a politické tlaky. Na druhé straně faktory jako politická stabilita, ekonomická prosperita a vysoká kvalita života v evropských zemích budou nadále působit jako magnet na migranty.

BIS ve své zprávě rovněž varuje, že Rusko se snaží obnovit svou špionážní síť v Česku, kterou provozuje pod diplomatickým krytím. Po výrazném zmenšení ruské diplomatické mise v České republice v letech 2021 a 2022, kdy byli vyhoštěni ruští diplomaté zapojení do špionážních aktivit, se Rusko snaží tyto kapacity obnovit. K tomu využívá jak dlouhodobé diplomatické akreditace, tak krátkodobá víza. BIS také upozorňuje na zvýšené riziko pro české občany cestující do Ruska, kteří by se mohli stát terčem snah ruských tajných služeb o jejich verbování ke špionáži.

Témata: BIS | Rusko

Vláda rozhodla, o kolik příští rok vzrostou důchody

18.09.2024 19:02 Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro…

V Praze se srazily osobní vlaky. Strojvedoucí nadýchal, zraněných je přes…

18.09.2024 11:26 Přes 30 zraněných si vyžádala ranní srážka dvou osobních vlaků v pražské Libni. Na místě zasahovaly…

Povodně v Česku: Další den a situace je opět klidnější

18.09.2024 09:50 Počet povodňových stavů v Česku se dále snížil na zhruba stovku. V úterý ráno jich bylo evidováno…

Povodně mají zatím tři oběti. Vláda hodlá pomoci, oznámil Fiala

17.09.2024 09:42 Vláda je připravena poskytnout dostatečné finanční prostředky na obnovu oblastí zasažených…

Vláda schválila nasazení vojáků v oblastech zasažených povodněmi

16.09.2024 21:44 Vláda dnes na návrh ministryně obrany Jany Černochové schválila nasazení vojáků k likvidaci…

Policie řeší po povodních první případy rabování

16.09.2024 19:36 Moravskoslezští policisté evidují první pokusy o rabování v oblastech zasažených povodněmi, což…

Evakuace v Ostravě. V hrázi na soutoku se objevily trhliny

16.09.2024 16:11 Od čtvrteční 18. hodiny do dnešní 6. hodiny ranní řešili hasiči v Moravskoslezském kraji přes 2100…

První oběť povodní v Česku. Další lidé se pohřešují

16.09.2024 09:08 Současné rozsáhlé záplavy si vyžádaly první oběť. V řece Krasovka na Bruntálsku utonul jeden člověk…

Morava a Slezsko se druhý den potýkají s povodněmi. Vyhlášen kalamitní stav

15.09.2024 21:57 Morava a Slezsko se již druhý den potýkají s rozsáhlými povodněmi, které způsobují problémy i v…

Troubky mohou skončit opět pod vodou. Nařízena kompletní evakuace

15.09.2024 18:19 V Troubkách nad Bečvou rozhodla obec o evakuaci všech obyvatel kvůli extrémnímu ohrožení. Hladina…

Související:

Nejnovější