Boj o život lidí z ponorky ztracené u Titaniku pokračuje. Záchranáři závodí s časem

David Gallo, jako hlavní poradce pro strategická rozhodnutí společnosti RMS Titanic, která vlastní exkluzivní práva na záchranu místa vraku Titaniku konstatoval, že záchranáři závodí s časem při hledání posádky ztracené ponorky.

U vraku Titanicu se ztratila ponorka Titan.

Podle Davida Galla, pokud je ponorka neporušená, lidé na palubě by se potýkali s postupně klesající hladinou kyslíku a bojovali s chladem. Řekl to v rozhovoru pro CNN.

Upozornil na možnost hypotermie jako potenciální problém v případě, že by se ponorka stále nacházela na dně oceánu, neboť v hlubinách oceánu je teplota těsně nad bodem mrazu.

Zdůraznil, že jednou z klíčových otázek je, kde se ponorka nachází. Je-li na dně, pluje či se nachází uprostřed vody, to zatím nebylo zjištěno. Gallo dodal, že je třeba vyčkat a doufat, než budeme mít více informací.

Jakmile bude ponorka lokalizována, může tým čelit ještě větším výzvám ve snaze zachránit posádku.

Americká pobřežní stráž informovala, že s ponorkou ztratili kontakt jednu hodinu a 45 minut po svém nedělním ponoru. Podle úředníků je odhadováno, že posádka má k dispozici 70 až 96 hodin životní podpory v podobě kyslíku a tepla.

Na palubě se nachází britský dobrodruh, francouzský potápěč a pákistánský otec se synem, jak vyplývá z příspěvků na sociálních sítích a prohlášení rodiny. Zpravodajská televize Sky News uvedla, že mezi účastníky expedice je britský miliardář Hamish Harding. Spolu s ním mají být v ponorce francouzský lodivod Paul-Henry Nargeolet a zakladatel společnosti OceanGate Stockton Rush.

Ve svém prohlášení společnost uvedla, že se zkoumají „všechny možnosti“, jak bezpečně přivést posádku zpět. Přesný počet lidí, kteří se ztratili, však nepotvrdila, uvedl server India Today.

Vrak Titaniku leží na dně oceánu v hloubce téměř 13 000 stop, jihovýchodně od Newfoundlandu v Kanadě.

Na výlet k vraku Titaniku nejsou potřeba žádné potápěčské zkušenosti, uvádí se na webových stránkách cestovní kanceláře

Podle archivované verze webových stránek provozovatele expedice OceanGate nejsou vyžadovány předchozí potápěčské zkušenosti před vstupem do jejich programu návštěvy vraku Titaniku.

Aby se zájemci mohli stát členy mise, musí být na začátku expedice dospělí ve věku nejméně 18 let a zaplatit částku 250 000 amerických dolarů. Tato informace byla uvedena v archivované verzi itineráře, která byla přístupná v době, kdy CNN měla k ní přístup, ale momentálně již není dostupná na oficiálních webových stránkách.

"Nepotřebujete žádné předchozí (potápěčské) zkušenosti!" uvedla archivovaná sekce FAQ na webu. "Dozvíte se vše, co potřebujete vědět pro svůj ponor na palubě expedičního plavidla, a pomůžeme vám připravit se na expedici, než se k nám na lodi připojíte."

Uchazeči musí „být schopni žít na palubě expediční lodi týden“ a „být schopni prokázat základní sílu, rovnováhu a flexibilitu,“ uvedl web.

Co se mohlo ponorce stát?

Existuje řada nejasností ohledně událostí kolem zmizelé ponorky, která v neděli ztratila kontakt s posádkou na hladině při svém ponoru k vraku Titaniku.

Navzdory tichu, že ponorka už den a půl nevysílá a nekomunikuje, odborníci vyjadřují pesimismus a šance na úspěšné nalezení jsou malé. Existuje několik možných příčin, které by se mohly podílet na této události.

Jedním z hlavních rizik je výpadek elektrického systému, který by mohl způsobit ztrátu komunikace, jak uvádí odborník na ponorky docent z University of Adelaide Eric Fusil. Některé ponorky jsou vybaveny záložním zdrojem energie pro případ poruchy primárního systému, avšak není jasné, zda měla tato ponorka záložní zdroj energie v době svého zmizení.

Dalším potenciálním nebezpečím je vznik požáru na palubě, který by nejen způsobil poškození systémů plavidla, ale v malém uzavřeném prostoru by vytvořil také toxické výpary, což by představovalo vážné ohrožení pro osoby na palubě.

Záplava je vždy rizikem a v hlubinách, kde vrak Titaniku leží, by obrovský tlak mohl způsobit implozi většiny ponorek, jak zdůrazňuje Fusil. Podle provozovatele plavidla je však ponorka Titan vybavena inovativním bezpečnostním prvkem, který sleduje tlak uvnitř trupu a v případě zjištění problémů vydává pilotovi varování.

Témata: Titanic

ICC zvažuje vydání zatykače na Netanjahua

28.04.2024 21:04 Podle několika izraelských médií se Izrael a Spojené státy snaží diplomatickými prostředky zabránit…

Kyjev přiznal, že situace na frontě se zhoršila

28.04.2024 19:33 Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj uvedl, že se situace na frontové linii…

Rusko tvrdí, že jeho síly převzaly kontrolu nad další ukrajinskou vesnicí

28.04.2024 17:03 Ruské ministerstvo obrany v neděli oznámilo, že jeho síly převzaly kontrolu nad ukrajinskou vesnicí…

Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu země

28.04.2024 12:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ostře odsoudil ruské útoky na plynárenskou infrastrukturu…

Macron chce jednat o roli jaderných zbraní v rámci evropské obrany

28.04.2024 10:22 Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že je připraven "zahájit diskusi" o roli jaderných…

Ptačí chřipka znepokojuje vědce. Šíří se už i mezi krávami

27.04.2024 21:00 Ptačí chřipka, známá také jako H5N1, vyvolává ve Spojených státech obavy. Byla potvrzena u…

Situace na frontě se pro ukrajinskou armádu zhoršuje, tvrdí její velitel

27.04.2024 19:12 Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na…

Není pravděpodobné, že Putin nařídil vraždu Navalného, tvrdí tajné služby

27.04.2024 16:54 Podle amerických zpravodajských služeb není pravděpodobné, že prezident Ruska Vladimir Putin osobně…

Hamás zvažuje izraelský návrh na příměří v Pásmu Gazy

27.04.2024 14:25 Palestinské militantní hnutí Hamás v sobotu nad ránem prohlásilo, že zvažuje izraelský protinávrh…

Biden je ochotný debatovat se svým republikánským oponentem Trumpem

27.04.2024 11:38 Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem…

Související:

Nejnovější