Borrell apeloval na zvýšení vojenské pomoci Ukrajině

Evropa se po ruském útoku na Ukrajinu musela probudit, a to do naprosto nové reality, do nového světa, řekl šéf unijní diplomacie Josep Borrell v úvodu debaty Evropského parlamentu o roce války Ruska proti Ukrajině. Členské státy vyzval ke zvýšení a zrychlení vojenské pomoci Ukrajině.

Josep Borrell

"Čas, který ubíhá, stojí životy," uvedl Borrell. Vojenská podpora Ukrajiny podle něj vůbec není v rozporu s úsilím o dosažení míru. Také Evropa musí být vojensky mnohem schopnější a silnější než dosud, řekl. "Tato válka bude dlouhá," dodal. "Válka má svou cenu, ale i svoboda má svou cenu. Bylo by mnohem horší, kdyby Ukrajina prohrála a (ruský prezident Vladimir) Putin vyhrál," varoval šéf unijní diplomacie.

"Přestali jsme být obezřetní. Důkazem jsou omezené vojenské zásoby a omezená kapacita zbrojního průmyslu," prohlásil o předválečné situaci, kdy Evropa podle něj neučinila vše, co mohla.

Borrell ocenil obranu Ukrajinců před agresí a jejich postup na cestě do "bezpečného přístavu" v EU. Tato cesta podle něj bude dlouhá, stejně jako válka. "Uděláme vše, aby Ukrajina vyšla z války vítězně," řekl.

Upozornil nicméně, že vojensky je situace velice znepokojivá. Více než 360.000 ruských vojáků, dvakrát více než na začátku války, je připraveno k útoku. Ukrajina už nemá početní výhodu.

Pokud chce Evropská unie dosáhnout míru, musí podle Borrella podporovat Ukrajinu ještě více než dosud. "Pokud chceme mír, nesmí Rusko zvítězit. To by byla obrovská hrozba," zdůraznil.

Sankce, které kvůli invazi na Ukrajinu EU na Moskvu uvalila, ruskou ekonomiku oslabily. Je ale zřejmé, že nezkolabovala. Loni mělo Rusko vysoké příjmy z ropy a plynu. To se ale mění, a to i díky zastropování cen ropy. V lednu ruské příjmy z ropy a plynu klesly meziročně o 46 procent. A zadlužení Ruska je čtrnáctkrát vyšší než před rokem.

"Jasně vidíme, že sankce jsou jedem, který působí pomalu. Ale účinek se projeví, a to nezvratně. Sankce přinášejí své plody," řekl Borrell. "Putin už prohrál svou bitvu, stejně jako prohrává politicky, morálně a vojensky, přestože Ukrajina ještě nezvítězila," dodal. Apeloval na všechny členské státy, aby obrněná vozidla a tanky, které jim stojí v kasárnách, poskytly Ukrajině. "Toto jaro a léto budou rozhodující," uvedl.

Borrell na závěr debaty EP, ve které zaznívaly hlavně hlasy na podporu Ukrajiny, ale objevily se i výzvy k okamžitému uzavření míru s Moskvou, připustil, že zbraně zabíjejí - ale právě ty teď Ukrajinci pokračují. Nelze podle něj mluvit o míru bez další podpory Ukrajiny.

Připomněl, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týden sklidil v západoevropských metropolích hodně potlesku. "Hodně tleskáme, ale nedáváme munici. Potlesk je totiž zadarmo, zatímco leopardy stojí miliardy," řekl a apeloval, aby tyto tanky už byly konečně odeslány Ukrajině, aby na jaře mohla zaútočit.

Borrell současně zdůraznil, že je nutné zachovat jednotu EU, a to i proto, že "každé euro (na pomoc Ukrajině) potřebuje jednomyslné schválení". A k tomu může přispět i Evropský parlament, pokud pomůže přesvědčit veřejnost.

"Nechápu tu lásku k Putinovi, anebo tu bezbřehou naivitu," řekl o postoji klubu Levice, sdružujícího komunisty. "Opravdu si myslíte, že kdybychom nedali Ukrajincům zbraně a munici, tak to Putina zastaví? Vraťte se na Zem! Řešením není přestat pomáhat Ukrajině, ale pomáhat více a rychleji," prohlásil. "Jaká je tu alternativa? Podívejte se lidem do očí a řekněte, jaká jiná opatření zastaví ruské tanky. Pokud zastavíme podporu Ukrajině, důsledky budou velice neblahé," dodal.

"Jsme ve válce. Nevedeme ji, naši vojáci neumírají, ale pomáháme," řekl.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější