Bouřky nedaleko Prahy jsou velmi silné, padají i kroupy

Severovýchodně od Prahy postupuje velmi silná bouřka. Doprovázejí ji kroupy, zřejmě o velikosti až přes dva centimetry, nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krátkodobé intenzivní srážky. Bouřka bude postupovat k východu až severovýchodu. Vyplývá to z aktuální předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Bouřka, ilustrační fotografie.

Výstraha před velmi silnými bouřkami s vysokým stupněm nebezpečí platí pro severovýchodní část Středočeského kraje do dnešních 16:00. V dalších částech Česka očekávají meteorologové silné bouřky s nízkým stupněm nebezpečím do dnešních 21:00.

"S větším předstihem opět není možné přesně lokalizovat místo se silnou bouřkou, která ještě nevznikla, a zároveň je odvážné nějakou část území ´natvrdo vynechat´. Každopádně nepočítáme s velkoplošným výskytem silných bouří, ale pouze s menším rozsahem nadlimitních jevů, které se vyskytnou v rámci rychle postupujících pásů srážek přes celou republiku k východu," uvedli meteorologové na facebooku.

Výstraha před bouřkami platí do večera pro všechny kraje. Přívalový déšť může ojediněle rozvodnit malé toky, zatopit podchody či podjezdy a nárazy větru lámat větve stromů, upozorňují meteorologové. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky. Při řízení vozidla v bouřce doporučují snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

I přes bouřky dál zůstává v platnosti upozornění ČHMÚ na nebezpečí vzniku a šíření požárů a na Moravě a ve Slezsku před vysokými teplotami. Meteorologové očekávají, že tam dnes teploty vystoupají na 31 až 34 stupňů Celsia.

V Praze spadl v bouřce strom, na letišti byl pozastavený provoz

Hasiči v Praze vyjížděli dnes odpoledne kvůli bouřkám zhruba k desítce případů. V Praze 5 v ulici U Perníkářky spadl strom, nikomu se nic nestalo, nevznikly ani škody na majetku. Zhruba na půl hodiny byl pozastaven kvůli bouřce provoz na pražském letišti. Několik výjezdů kvůli bouřce měli i středočeští hasiči. ČTK to řekli Daniel Fík z pražského hasičského sboru, mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková a mluvčí letiště Eva Krejčí.

"V ulici U Pernikářky zasahujeme u spadlého stromu na komunikaci. Za pomocí motorové pily rozřezáváme a budeme odklízet mimo vozovku," uvedli hasiči odpoledne na twitteru.

Z fotografie je vidět, že strom spadl na silnici, kde naštěstí v tu dobu nebyla zaparkovaná žádná auta. Škody na majetku tak nevznikly, potvrdil Fík. Do 17:00 hodiny zasahovali hasiči u 12 případů spojených s bouřkou. Na twitteru uvedli, že se jednalo především o spadlé stromy nebo zlomené větve. Události se obešly bez zranění.

Odbavení letů na pražském letišti bylo podle mluvčí Evy Krejčí kvůli bouřce pozastaveno krátce před 13:15 a trvalo zhruba půl hodiny. Zpoždění letadel, která měla odlétat z Prahy, tak podle ní nebylo nijak zásadní. Výrazněji se to dotklo pouze letu z Londýna do Prahy. Letadlo bylo odkloněno do Drážďan, kde čekalo na lepší počasí, poté zamířilo do Prahy, dodala.

Středočeští hasiči vyjížděli k několika spadlým stromům. "Zásahovou činnost to ale zatím nijak výrazně nezvýšilo," řekla ČTK po 16:00 mluvčí středočeských hasičů Vladimíra Kereková.

Bouřky budou podle Jany Hujslové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ještě během odpoledne pokračovat především v jihovýchodní části středních Čech. "Bouřka, na kterou jsme vydali výstrahu, šla západně od Prahy po jejím severním okraji a dále směrem na Nymbursko," řekla.

Výstraha ČHMÚ před bouřkami platí ve všech krajích do dnešních 21:00.

Témata: bouřky | počasí

Mrazivé počasí v noci bude pokračovat až do víkendu

24.04.2024 11:57 Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český…

Kreml je odhodlán přijmout nezbytná opatření, pokud budou v Polsku jaderné…

22.04.2024 17:34 Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě…

Mrazivé počasí se zatím neloučí. V noci bude nadále pod nulou

22.04.2024 12:25 Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého…

Meteorologové prodloužili výstrahu před sněžením. V noci má mrznout

20.04.2024 14:18 V Česku už od pátku vydatně sněží a místy budou vločky padat ještě i v neděli. Český…

Zimní počasí se vrátilo na hory. Napadlo přes 20 centimetrů sněhu

20.04.2024 08:49 Zima se vrátila v plné síle, podotkli pracovníci Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ke…

Zimní počasí se vrátilo. Meteorologové upravili výstrahy

19.04.2024 14:11 Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český…

Česko čekají další mrazivé noci a vydatné sněžení na horách

18.04.2024 14:18 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí,…

Zimní počasí se vrací. Na horách spadnou desítky centimetrů sněhu

17.04.2024 10:56 Česko už sice zaznamenalo první letní i tropický den letošního roku, po přechodu studené fronty se…

Počasí: V Česku se ochladí a také zesílí vítr

15.04.2024 11:53 Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr,…

Počasí: Neděle prvním tropickým dnem roku. Nejtepleji bylo v Českých…

07.04.2024 18:43 Česko zažilo v neděli první tropický den letošního roku, potvrzují to údaje z meteorologických…

Související:

Nejnovější