Británie a Kanada uvalily sankce na desítky lidí za porušovatele lidských práv

Británie a Kanada dnes uvalily sankce na více než 50 lidí z celého světa, které označily za "zkorumpované politické představitele, porušovatele lidských práv a pachatele sexuálního násilí souvisejícího s konflikty". Postihy se týkají především osob z Ruska a Íránu, ale i z několika dalších zemí, uvedla agentura Reuters. Moskva večer reagovala zákazem vstupu na ruské území pro 200 Kanaďanů.

Velká Británie, ilustrační foto

Britská vláda oznámila, že sankce byly koordinovány s mezinárodními partnery u příležitosti Mezinárodního dne boje proti korupci a Světového dne lidských práv. Zahrnují podle ní 30 osob zapojených do činností, jako je mučení vězňů či podněcování vojáků ke znásilňování civilistů. "Naše dnešní sankce jdou dále, aby odhalily ty, kteří stojí za ohavným porušováním našich nejzákladnějších práv," uvedl v prohlášení ministr zahraničí James Cleverly.

Podle kanadského ministerstva zahraničí se sankce týkají 33 současných nebo bývalých vysoce postavených ruských představitelů a šesti subjektů zapojených do "systematického porušování lidských práv" ruských občanů, kteří protestovali proti ruské invazi na Ukrajinu. Od zahájení ruské agrese 24. února Kanada uvalila sankce na více než 1500 osob a subjektů z Ruska, Ukrajiny a Běloruska.

Moskva večer v reakci na kanadské postihy oznámila, že zakazuje vstup 200 Kanaďanům na své území. Ruské ministerstvo zahraničí tento počet označilo za reciproční. Jsou mezi nimi vysoce postavení činitelé, bývalí i současní poslanci, lidé z bezpečnostních složek, zástupci odborné veřejnosti i aktivisté, napsala agentura Interfax.

Britské ministerstvo zahraničí na sankční seznam nově zařadilo velitele ruské 90. tankové divize Ramila Ibatullina, který se přímo zapojil do invaze na Ukrajinu. Předtím, v letech 2014 až 2017, sloužil v ruském okupačním vojsku na Donbasu.

Britské sankce se mimo jiné týkají i deseti íránských úředníků napojených na soudnictví a věznictví. Íránem zmítají násilné protesty od smrti 22leté íránské Kurdky Mahsy Amíníové, která zemřela za nevyjasněných okolností v polovině září, když ji zadržela mravnostní policie. Kanada dnes uvalila sankce na 22 íránských představitelů, včetně vysoce postavených poradců duchovního vůdce ajatolláha Alího Chameneího.

"Je třeba udělat ještě hodně práce, ale Kanada se nikdy nepřestane zasazovat o lidská práva," uvedla kanadská ministryně zahraničí Melanie Jolyová.

Britské sankce se týkají také malijské odnože teroristické sítě al-Káida Katiba Macina, která je nejaktivnější v centrální části Mali. Od roku 2012 dvacetimilionová země zažila tři vojenské převraty a je považována za politicky velmi nestabilní stát.

Kanada rovněž kromě Íránu a Ruska uvalila sankce na 12 osob a tři subjekty v Barmě, které vykonávají klíčové funkce jménem vojenské junty, usnadňují toky zbraní pro armádu a umožňují vojenské násilí, uvedla Ottawa.

Armáda se v Barmě chopila moci po loňském převratu. Podle ochránců práv nyní junta pravidelně používá trest smrti jako "politický nástroj". Podle organizace na ochranu lidských práv, která dokumentuje porušování práv ze strany barmské armády, bylo od převratu zatčeno více než 16.500 lidí a více než 13.000 z nich zůstává ve vazbě.

Ruský velvyslanec ve Washingtonu Anatolij Antonov mezitím podle ruskojazyčné stanice BBC v ruské televizi uvedl, že k 1. lednu příštího roku bude muset odjet ze Spojených států více než 30 pracovníků ruské ambasády kvůli vízovým omezením ze strany USA. Washington a Moskva v posledních letech kvůli napjatým vztahům snižují počty svých kdysi velkých velvyslanectví, vyhošťují si diplomaty nebo je nutí opustit zemi tím, že jim neprodlouží víza, podotkla BBC.

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Rusko se nepouští ukrajinské stopy. V pozadí teroru prý jsou i Američané a…

26.03.2024 15:40 Navzdory slovům prezidenta Vladimira Putina, že páteční teroristický útok v koncertní síni u Moskvy…

Související:

Nejnovější