Británie hodlá posílat část žadatelů o azyl do Rwandy. Sklízí kvůli tomu kritiku

Britská vláda dnes uzavřela dohodu se Rwandou, na jejímž základě bude africká země za desítky milionů liber přijímat migranty z různých zemí zadržené po příchodu do Spojeného království. Plán ohlášený v době, kdy k britským břehům míří čím dál víc běženců, pomůže podle kabinetu premiéra Borise Johnsona v boji proti převaděčům. Opozice i organizace hájící práva uprchlíků mechanismus odsuzují jako pomýlený a krutý, vzhledem k historii porušování lidských práv v malé africké zemi. Podle Johnsona je věc v souladu s mezinárodním právem.

Velká Británie, ilustrační foto

Zpravodajský web BBC napsal, že Londýn hodlá některým žadatelům o azyl připlouvajícím přes Lamanšský průliv dávat "jednosměrné lístky" do Rwandy. To odpoledne potvrdila vyjádření britského ministerstva vnitra i rwandské vlády, podle nichž lidé odeslaní do více než 6000 kilometrů vzdálené africké země nebudou mít možnost vrátit se do Británie. Britská vláda uvedla, že lidé, jimž bude ve Rwandě uznán nárok na azyl, budou moci "vybudovat nový a prosperující život v jedné z nejrychleji rostoucích ekonomik".

Británie za to v první fázi slibuje Rwandě 120 milionů liber (přes 3,5 miliardy Kč) na rozvoj její ekonomiky a také nespecifikovanou částku na podporu imigračních procesů a infrastruktury. Dohodu dnes společně s představitelem rwandské vlády podepsala britská ministryně vnitra Priti Patelová během návštěvy ve rwandské metropoli Kigali.

V britských médiích se nejdříve objevila informace, že program se bude zpočátku týkat hlavně mužů, kteří na britské území přicházejí sami. Z následných oficiálních vyjádření ovšem vyplývalo, že do Rwandy může být odeslán kdokoli, kdo od začátku roku dorazil na britské území za pomoci převaděčů, bez ohledu na to, zda má daná osoba nárok na azyl, či nikoli. Ministryně Patelová nevyloučila, že by přesídlení do Rwandy mohlo potkat i uprchlíky z Ukrajiny.

Kolik migrantů by africká země za výše uvedenou částku přijala, nebylo jasné. Premiér Johnson v dnešním projevu řekl, že Rwanda bude schopna v příštích letech přijmout desetitisíce lidí. On i Patelová při tom hovořili o snahách některých lidí "zneužívat" britský imigrační systém a o tom, že migranti mají volit legální cesty do Spojeného království. Samotná cesta s cílem zažádat o azyl ovšem nelegální není, přičemž oficiální statistiky ukazují, že britské úřady loni odmítly jen 28 procent rozhodnutých žádostí.

Dohodu se Rwandou Londýn prezentuje jako součást snahy narušit aktivity zločineckých organizací, které pomáhají migrantům dostat se do Británie. Loni jich tam na malých člunech dorazilo nejméně 28.500, což je více než trojnásobek oproti roku 2020. Letos už nebezpečnou cestu přes kanál La Manche absolvovalo více než 4500 běženců a roční součet by tak mohl stanovit nový rekord.

Nad efektivitou nově ohlášeného plánu se ovšem vznáší otazníky, nehledě na pochybnosti týkající se jeho legálnosti a zacházení s migranty ve Rwandě. Steve Valdez-Symonds z britské pobočky lidskoprávní organizace Amnesty International v reakci označil záměr vlády za "šokujícím způsobem nedomyšlený". Podle něj jen zesílí utrpení migrantů a při tom ještě bude "vyplýtván obrovský objem veřejných peněz". "Katastrofální" situace okolo ochrany lidských práv ve Rwandě vše jen zhoršuje, řekl.

BBC v analýze upozorňuje, že sama Británie se loni v OSN dožadovala vyšetřování možného vraždění, mučení nebo unášení ze strany rwandských orgánů. "Ministři budou muset vysvětlit, proč je Rwanda tím správným místem, kterému svěřit ochranu lidských práv zranitelných žadatelů o azyl, kteří doufali, že je ochrání Spojené království," píše reportér Mark Easton.

Podle Patelové si Londýn Rwandu vybral pro její údajné úspěchy s přijímáním běženců. Premiér Johnson zase Rwandu označil za "jednu z nejbezpečnějších zemí na světě". Podle něj nové partnerství nijak neporušuje mezinárodní právní závazky. Britská vláda přitom ještě loni v lednu vyjadřovala znepokojení nad "pokračujícím omezováním občanských a politických práv a svobod médií". Organizace Human Rights Watch v roce 2020 uvedla, že lidé zadržovaní ve Rwandě čelí špatnému zacházení i mučení.

Televize ITV uvádí, že podobný "outsourcing" imigračních procesů v minulosti zvažovalo Dánsko, zatímco Austrálie posílá žadatele o azyl na Vánoční ostrov, kde migranti čekají na rozhodnutí úřadů. Interní analýza britské vlády podle ITV zpochybňuje úspěšnost takovýchto programů a hovoří o smíšených důkazech týkajících se efektivity. Dokument prý také uvádí, že zavedení takového systému by přineslo riziko žalob, nicméně se stávajícími zákony je možné jej uplatnit.

"Je to neproveditelná, neetická a vyděračská politika, která by britské daňové poplatníky stála miliardy liber... a která by zkomplikovala, nikoli zjednodušila cestu za rychlými a spravedlivými rozhodnutími o azylu," míní stínová ministryně vnitra Yvette Cooperová z Labouristické strany. Proti dohodě se Rwandou se vymezily i další opoziční strany nebo charitativní organizace Refugee Council.

Podle Cooperové se vláda snaží odvést pozornost od "porušování zákona" v podání premiéra Johnsona. Tomu v úterý londýnská policie uložila pokutu za prohřešek proti pandemickým restrikcím, stejně jako jeho manželce Carrie nebo ministrovi financí Rishimu Sunakovi. Británie zároveň čelí kritice za přístup k ukrajinským válečným uprchlíkům, kterým odmítá odpustit vízovou povinnost.

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Írán: Noční útok dosáhl všech svých cílů

14.04.2024 13:39 Náčelník štábu íránských ozbrojených sil Mohammad Bagheri dnes uvedl, že noční útok "dosáhl všech…

Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok

14.04.2024 11:37 Izraelský premiér Benjamin Netanjahu oznámil, že jeho zemi se podařilo odrazit íránský útok. IDF…

Írán provedl odvetný útok na Izrael, vypustil desítky bezpilotních dronů a…

14.04.2024 08:45 Televizní vysílání v sobotu večer ukázalo, že Íránské Revoluční gardy provedly odvetný útok na…

Související:

Nejnovější