Británii ve druhé polovině roku ohrožuje recese

Británii ve druhé polovině roku ohrožuje recese a zhoršení životní úrovně kvůli rostoucím cenám. Hrubý domácí produkt by ve třetím čtvrtletí měl klesnout o 0,2 procenta a v posledních třech měsících o 0,4 procenta. Předpověděl to dnes britský Národní institut pro ekonomický a sociální výzkum (NIESR).

Velká Británie, ilustrační foto

"Pro britskou ekonomiku je to obtížné období," uvedl náměstek ředitele NIESR pro makroekonomii a bývalý ekonom Bank of England Stephen Millard.

Recese se obvykle definuje jako dvě čtvrtletí ekonomického poklesu za sebou. NIESR dodal, že podle jeho preferované definice, podobné té, kterou používá americký Národní úřad pro ekonomický výzkum, ale Británie v recesi nebude. Podle této definice má být pokles trvalejší.

Britská centrální banka minulý týden uvedla, že britská ekonomika v posledním letošním čtvrtletí klesne až o jedno procento a pokles zaznamená i za celý rok 2023, avšak neklesne dvě čtvrtletí za sebou.

NIESR odhaduje, že invaze Ruska na Ukrajinu sníží letos globální hrubý domácí produkt o 1,1 procenta, tedy 1,5 bilionu USD (35,6 bilionu Kč). To odpovídá zhruba velikosti australské ekonomiky.

Pro letošní rok snížil NIESR odhad růstu britské ekonomiky na 3,5 procenta z dosavadních 4,8 procenta. Pro příští rok pak zhoršil výhled růstu na 0,8 procenta z 1,3 procenta. Odhad pro příští rok je však vyšší, než prognóza centrální banky, která čeká snížení HDP o 0,25 procenta.

Růst spotřebitelských cen podle institutu pravděpodobně dosáhne vrcholu na úrovni 8,3 procenta. Centrální banka očekává inflaci více než deset procent. NIESR neočekává tak výrazný růst cen energií.

NIESR také odhadl, že zhruba 1,5 milionu britských domácností, tedy asi pět procent z celkového počtu, bude brzy čelit účtům za potraviny a energie, které přesáhnou jejich disponibilní příjem po odečtení nákladů na bydlení, napsala agentura Reuters.

Témata: Velká Británie

Související:

Nejnovější