Britská centrální banka koncem roku očekává vstup do recese

Britská centrální banka dnes zvýšila svou základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 1,75 procenta. Přikročila tak k nejvýraznějšímu zvýšení úroků od roku 1995. Banka zpřísňováním měnové politiky reaguje na rostoucí inflaci. Od zvýšení úroků centrální banku neodradila ani zhoršující se hospodářská situace. Banka v dnešní zprávě předpověděla, že britská ekonomika v posledním čtvrtletí letošního roku vstoupí do recese.

Ilustrační foto

Základní úroková sazba v Británii se nyní nachází na nejvyšší úrovni od konce roku 2008. Britská centrální banka zahájila nynější zvyšování úrokových sazeb loni v prosinci, od té doby základní úrok zvýšila již šestkrát. V předchozích pěti případech rozsah zvýšení nikdy nepřekročil čtvrt procentního bodu.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Británii v červnu zrychlilo na 9,4 procenta z květnových 9,1 procenta. Inflace se tak nachází na nejvyšší úrovni za čtyři desetiletí. Centrální banka dnes předpověděla, že ve čtvrtém čtvrtletí inflace překročí 13 procent.

Bankovní rada České národní banky (ČNB) v červnu zvýšila základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na sedm procent. Tak vysoko byla její základní sazba naposledy v roce 1999. Meziroční inflace v České republice v červnu vystoupila na 17,2 procenta z květnových 16 procent. Nachází se tak na nejvyšší úrovni od prosince 1993.

Témata: ekonomika

Související:

Nejnovější