Britská pobřežní stráž má podle nové strategie čluny s migranty vracet

Britská pobřežní stráž má podle nové strategie vlády čluny s migranty, kteří se při pokusu o přeplutí Lamanšského průlivu dostanou do britských vod, vracet zpět do Francie. Britská ministryně vnitra Priti Patelová to nařídila britským pohraničníkům, informovala dnes shodně některá britská média s odvoláním na vládní zdroje.

Uprchlíci, ilustrační foto

Dosud britské hlídky migranty na člunech doprovázely na pobřeží Anglie. Na změnu britské taktiky dnes ostře reagoval francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin, když prohlásil, že Francie nebude akceptovat jakýkoli postup proti námořnímu právu, ani vydírání.

Ve středu o problému Patelová hovořila se svým francouzským protějškem Darmaninem, aniž dosáhli hmatatelného výsledku. Britský premiér Boris Johnson předtím oznámil, že Londýn použije "jakoukoli možnou taktiku" k zastavení plaveb migrantů přes průliv.

Podle deníku The Daily Telegraph však má být nová strategie uplatňována jen za "velmi omezených okolností", kdy jsou migranti převáženi na velkých člunech a situace je považována za bezpečnou.

Darmanin dnes řekl, že Patelové jasně vzkázal, že Británie musí dodržovat své závazky ohledně migrantů, kteří se pokoušejí připlout do Británie. "Francie nebude akceptovat jakoukoli praxi, která jde proti námořnímu právu, a nebude akceptovat jakékoli finanční vydírání," napsal dnes Darmanin na twitteru.

Ministryně Patelová už počátkem týdne podle britského tisku pohrozila tím, že neposkytne slíbených více než 60 milionů eur (přes 1,5 miliardy korun), které měly pomoci financovat posílení přítomnosti francouzských pořádkových sil u pobřeží.

Mluvčí premiéra Johnsona dnes podle agentury Reuters řekl, že Londýn je přesvědčen o tom, že jakýkoli přístup vůči člunům s migranty, který Británie zaujme, bude v souladu se zákonem. Britská vláda bude podle mluvčího nadále posuzovat rozsah bezpečných a legálních možností, jak zamezit malým člunům, aby se vydávaly na plavbu přes Lamanšský průliv. "Nadále posuzujeme a zkoumáme řadu bezpečných a legálních možností k nalezení způsobů, jak zamezit malým člunům, aby se vydávaly na tuto nebezpečnou a zbytečnou cestu," citovala mluvčího agentura Reuters. "Jsme přesvědčeni, že jakýkoli přístup, který zvolíme, bude v souladu s požadavky práva," zdůraznil mluvčí.

Experti považují vracení člunů bez součinnosti s francouzskými úřady jako prakticky nerealizovatelné. Podle nich takový postup obnáší příliš mnoho rizik vzhledem k tomu, že čluny, které využívají migranti, jsou sotva uzpůsobené pro plavbu po moři. Od brexitu navíc nemohou britské úřady vracet žadatele o azyl, kteří se do země dostanou ilegálně, do zemí Evropské unie.

Teplé počasí v uplynulých dnech vedlo k nárůstu pokusů o přeplutí průlivu. Jenom v pondělí se podle britského ministerstva vnitra pokusilo Lamanšský průliv překonat v malých člunech 785 lidí. Podle agentury PA se takto letos přes kanál do Anglie dostalo už více než 14.000 lidí. Za celý minulý rok jich bylo 8400.

Patelová ve středu po údajně "konstruktivních diskusích" s Darmaninem v Londýně zdůraznila, že považuje zastavení přeplouvání průlivu za "absolutní prioritu". Darmanin však už v pondělí varoval, že vracení migrantů může mít negativní dopad na francouzsko-britskou spolupráci a prioritou je podle něj záchrana lidských životů. Darmanin rovněž odmítl britský návrh na vytvoření společného velitelského centra francouzských a britských pobřežních sil, neboť by to podle něj bylo v rozporu s francouzskou suverenitou a navíc zbytečné, protože stávající koordinace v terénu je "dobrá a účinná".

Londýn, který po brexitu učinil ze zpřísnění boje proti imigraci prioritu, dlouhodobě tlačí na to, aby Francie zintenzivnila své úsilí o předcházení nebezpečným plavbám přes průliv.

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku

29.03.2024 12:25 Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana…

Rusové se nepouštějí ukrajinské stopy. Nesmyslná propaganda, reagují…

28.03.2024 21:55 Rusové ve čtvrtek prohlásili, že pachatelé teroristického útoku v koncertní síni Crocus City Hall u…

OSN mluví o globální tragédii s jídlem. Lidstvo plýtvá potravinami

28.03.2024 11:27 V roce 2022 skončila každý den ve světových domácnostech miliarda porcí jídla v odpadkovém koši,…

Rusko na Česko nezaútočií, prohlásil Putin před piloty

28.03.2024 09:14 Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou…

Vláda schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině

27.03.2024 20:02 Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný…

Rusové nestojí o pomoc s vyšetřováním teroru u Moskvy

27.03.2024 15:24 Rusko nepotřebuje pomoc Západu při vyšetřování útoku v koncertním sále Crocus City Hall u Moskvy.…

Na Slovensku zastřelili medvěda, který se vydal do města

27.03.2024 13:09 Třicetitisícové slovenské okresní město Liptovský Mikuláš si může oddechnout. Ministr životního…

NATO uvažuje o sestřelování ruských raket nad svým územím

27.03.2024 10:45 NATO zvažuje možnost, že by sestřelovalo ruské rakety, které se přiblíží k hranicím…

Zelenskyj vyměnil šéfa RNBO Danilova

26.03.2024 21:50 Ředitele ukrajinské Rady národní bezpečnosti a obrany (RNBO) Olexije Danilova byl odvolán z funkce…

Moskevský soud prodloužil vazbu pro novináře Gershkoviche

26.03.2024 18:18 Déle než rok stráví ve vazbě v Rusku americký novinář Evan Gershkovich. Moskevský městský soud mu v…

Související:

Nejnovější