Brno poskytlo dva byty rodinám z domů zasažených tornádem

Brno poskytlo byty dvěma rodinám z obcí zasažených tornádem, jejichž dům je poškozený. Se třetí rodinou jedná. Novinářům to dnes řekl primátorčin náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL). Ubytování je zdarma, rodiny v něm mohou zůstat, dokud budou potřebovat. Tornádo se krajem prohnalo poslední červnový čtvrtek, vyžádalo si šest životů a poškodilo 1200 domů.

Následky tornáda na Moravě (24.6.2021)

Rada města Brna už koncem června schválila výjimku v udělování městských bytů na přechodné bydlení pro lidi zasažené tornádem. Podle Hladíka většina lidí své zasažené domovy neopustila nebo našla ubytování u příbuzných. "Některé domy stále ale nemají střechu, takže nabídka bydlení je pořád aktuální. Zároveň můžeme odlehčit přibuzným, u kterých někteří lidé stále přespávají. V Brně máme pronajaté dva byty, o třetím se jedná," řekl Hladík. Podle něj se za rok pronajímá asi 700 bytů, ze kterých někdo odchází a někdo jiný je dostane. Brno vlastní téměř 30.000 bytů.

Jeden byt pro zasaženou rodinu je v Kohoutovicích, druhý v městké části Brno-sever. V Kohoutovicích bydlí Markéta Konečná z Hrušek. "Jsem městu Brnu obrovsky vděčná. Bydlení ráda ještě chvíli využiju, nemáme totiž hotový komín, nemůžeme topit ani ohřívat vodu," uvedla Konečná.

Podle kohoutovického starosty Jakuba Hrušky (KDU-ČSL) je žena samoživitelka. "Dát dům opět do pořádku pro ni není vůbec jednoduché. Snažili jsme se jí proto maximálně pomoct," uvedl Hruška, který zorganizoval na podporu Konečné sbírku. "Potřeba byl hlavně nábytek, u jedné firmy se nám podařilo získat peníze na pračku a ledničku," poznamenal starosta. Podle něj se navázalo na zkušenosti z povodní z roku 1997, kdy lidé ze zasažených míst mohli bydlet v městských bytech.

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější