Budoucí prezident Petr Pavel přišel na premiéru v Národním divadle

Zvolený prezident Petr Pavel dnes večer přišel na premiéru inscenace Naši furianti do Národního divadla. Protože představení sledoval v historické budově první české scény ještě před svou inaugurací, neseděl v prezidentské lóži a jeho návštěvu nedoprovázely další ceremonie, které k takové příležitosti náleží hlavě státu. Kromě Václava Havla další dva polistopadoví prezidenti do Národního divadla nechodili.

Petr Pavel a Eva Pavlová

Petr Pavel dnes vstoupil do divadla hlavním vchodem, kterým přicházejí všichni diváci. Společně s manželkou ho přivítal generální ředitel Národního divadla Jan Burian. Pro prezidenta je pak v historické budově Národního divadla k dispozici samostatný vchod – kočárový vjezd, samostatné slavnostní schodiště a celý císařský trakt – dámský salonek, pánský salonek, samostatný bar v předpokoji. V hledišti přímo nad jevištěm je slavnostní prezidentská lóže.

"Příchod prezidenta do hlediště je před začátkem představení oznamován slavnostními fanfárami z opery Libuše. Může následovat podle zvyku státní hymna. Z lóže může být umístěna prezidentská standarta," řekl ČTK mluvčí ND Tomáš Staněk. Takové pocty budou Pavlovi případně náležet po jeho inauguraci hlavou státu.

Staněk připomněl, že pozvánky do prezidentské kanceláře chodí na každou premiéru a slavnostní koncerty u příležitosti významných svátků. Návštěv úřadujících prezidentů jsme na inscenacích Národního divadla v posledních letech moc neužili, doplnil. ND poskytlo ČTK přehled návštěv prezidentů České republiky i Československa od roku jeho vzniku. Uvádí ale, že žádná ucelená evidence prezidentských návštěv v ND se nevedla. Dokládají je mimo jiné fotografie z archivu ČTK. Přehled tedy není ani u jednoho z prezidentů kompletní.

Tomáš Garrigue Masaryk poprvé jako prezident navštívil historickou budovu ND 22. prosince 1918, hrála se Libuše na počest přítomnosti prvního prezidenta československé republiky. Za svůj mandát ND navštívil Masaryk desetkrát. Návštěvy Edvarda Beneše má ND detailně evidované, jsou jich přes čtyři desítky za obě prezidentská období. První byla 8. ledna 1936 Prodaná nevěsta, slavnostní představení na počest nově zvoleného prezidenta.

Emil Hácha měl v prosinci roku 1938 také slavnostní představení na svou počest. Poté se zúčastnil třeba v roce 1940 inscenace Orfeus a Euridyka "na počest 51. narozenin Vůdce a říšského kancléře Adolfa Hitlera", jak uvádí archiv ND, a v témže roce ještě Prodané nevěsty hrané na počest návštěvy říšského ministra propagandy Josefa Goebbelse.

Klement Gottwald navštívil 28. října 1948 představení Libuše k 30. výročí Československé republiky. Mezi sedmi evidovanými Gottwaldovými návštěvami je kromě čtyř inscenací Prodané nevěsty také třeba účast na slavnostním zasedání Ústředního výboru KSČ 24. února 1949.

Antonín Zápotocký má v archivu ND doloženo osm návštěv, ta první je z roku 1950 z premiéry jeho vlastní hry Vstanou noví bojovníci, kam přišel ještě jako předseda vlády stejně jako na slavnostní večer k 30. výročí KSČ v roce 1951. Antonín Novotný byl v ND dvakrát na Prodané nevěstě a jednou na Příběhu opravdového člověka, tedy hře podle románu sovětského autora Borise Polevého, který se v ní snažil vytvořit obraz ideálního sovětského hrdiny. Ludvík Svoboda byl v ND jen dvakrát, v případě posledního komunistického prezidenta Gustáva Husáka ND eviduje návštěvy tři, první byla v roce 1980 u příležitosti slavnostního shromáždění k 110. výročí narození V. I. Lenina.

Václav Havel chodil na první českou scénu častěji, poprvé to bylo 1. ledna 1990 na slavnostní uvedení Libuše na jeho počest. ND eviduje jeho návštěv 13 včetně soukromé akce, jíž bylo 30. ledna 2003 jeho rozloučení s funkcí prezidenta. V květnu 2004 byl soukromě jako autor na inscenaci Pokoušení.

Václav Klaus se podle záznamů ND za své dvě funkční období zúčastnil jen v roce 2004 slavnostního večera u příležitosti přijetí ČR do EU, Miloš Zeman podle ND nenavštívil za deset let svého výkonu funkce prezidenta první českou scénu ani jednou.

Témata: Petr Pavel

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

Související:

Nejnovější