Budoucnost armády spočívá v technologiích, umělé inteligenci a robotizaci, tvrdí Opata

Budoucnost armády spočívá v technologiích, umělé inteligenci, bezpilotních prostředcích, laserem naváděné munici a v robotizaci. Na velitelském shromáždění české armády to dnes řekl náčelník generálního štábu Aleš Opata. Ocenil vznikající vládu, že chce dát na armádu dvě procenta HDP.

Aleš Opata

Končícímu ministrovi obrany Lubomíru Metnarovi (za ANO) poděkoval, že se podařilo rozhýbat armádní zakázky. Opata je ale znepokojen kvůli stavu projektu pásových bojových vozidel pěchoty. Označil ho za záležitost národní bezpečnosti.

Náčelník generálního štábu vyzdvihl, jak se v posledních třech letech dařilo modernizovat armádu a uzavírat příslušné smlouvy. Všechny stanovené cíle se podle něj podařilo splnit s výjimkou nákupu nových pásových bojových vozidel pěchoty. Výběrová komise nedávno oznámila, že žádný ze tří účastníků nesplnil stanovené požadavky a jejich nabídky proto nevyhodnotila. O největší armádní zakázce asi za 50 miliard korun tak bude muset rozhodnout nová vláda.

"Jsem velmi znepokojen současnou situací. Tento projekt se v žádném případě nesmí zastavit nebo brzdit. Je to záležitost národní bezpečnosti a nesnese žádného odkladu," řekl Opata. Zdůraznil potřebu nakoupit pásová vozidla, nikoli kolová. Poznamenal také, že se přezbrojení armády nesmí zastavit, ale musí zrychlit.

Na tiskové konferenci řekl, že "každý ztracený den" při nákupu BVP vojáky mrzí. Zdůraznil, že projekt zastaven nebyl, ale čeká se na výměnu vládní administrativy.

Opata ocenil dále vybudování základů pro kybernetické a informační síly, výsadkový pluk, prapor bezpilotních systémů a prapor podpory. "Věřím, že historie jednou ocení, co jste za velmi krátkou dobu dokázali pro armádu udělat," řekl Opata velitelům. Po dalším roce pandemie se podle něj nyní musí armáda zaměřit především na přípravu k obraně a musí dohnat měsíce výcviku.

"Naše budoucnost spočívá v technologiích, umělé inteligenci, bezpilotních prostředcích, laserem naváděné munici a v robotizaci," řekl. Pokud podle něj armáda tento trend podcení nebo vyhodnotí špatně, bude stará, i když bude mít nová auta.

Armáda se podle něj musí umět pohybovat v informačním a kybernetickém prostoru stejně jako na zemi nebo ve vzduchu. "Jako armáda musíme přijmout fakt, že jsme na prahu revoluční technologické změny. Pokud jsme na to nereagovali včera, musíme to udělat dnes, protože zítra už bude pozdě," řekl.

Opata chce, aby armáda vytvořila experimentální jednotky, na kterých by se otestovalo zavádění stále sofistikovanějších nových technologií a zbraňových systémů. Na vybraných jednotkách by se vyzkoušelo, jaký má například technika dopad na výcvik nebo na předpisy. Získané poznatky by armádě pomohly nastavit postupy pro používání techniky nebo nastavit systém vedení bojové činnosti. Armáda nyní chystá koncept experimentálních jednotek, příští rok by měla vědět, jakých útvarů by se jejich vytvoření mohlo týkat.

Opata v projevu poděkoval také prezidentu Miloši Zemanovi za trvalou podporu. Zeman tradičně na velitelském shromáždění vystupoval, v současné době se ale léčí v nemocnici. Velitelské shromáždění se koná na ministerstvu obrany, část účastníků se k němu ale kvůli pandemické situaci připojila z generálního štábu nebo z velitelství pozemních sil z Olomouce.

Podle Opaty velitelské shromáždění dnes stanoví vojákům úkoly na příští rok. Týkat se budou výcviku, modernizace a přípravy na technologické změny a na přípravu zavedení nové techniky.

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

V pražské ZOO se letos narodila již druhá gorila

12.04.2024 09:41 V noci na dnešek přišlo na svět v pražské zoologické zahradě další mládě gorily nížinné. Jeho…

Česká pomoc Ukrajině bude pokračovat, ujistil Pavel Zelenského

11.04.2024 18:08 Prezident Petr Pavel ve čtvrtek osobně ujistil ukrajinského protějška Volodymyra Zelenského o…

Sněmovna schválila novou definici znásilnění

10.04.2024 12:58 Poslanecká sněmovna ve středu schválila redefinici znásilnění v trestním zákoníku ze silou…

Vážná nehoda v Polici nad Metují si vyžádala zraněné. Auto srazilo chodce

09.04.2024 18:51 Vážná nehoda se v úterý odpoledne stala v Polici nad Metují na Náchodsku. Auto u místního…

Související:

Nejnovější