Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili byl po návratu do vlasti zadržen

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili byl po návratu do vlasti zadržen. Oznámil to dnes gruzínský premiér Irakli Garibašvili, podle něhož byl exprezident převezen do "příslušného" vězeňského zařízení. Saakašvili v noci na dnešek na facebooku oznámil, že se vrátil do Gruzie nehledě na hrozbu, že jej nynější vláda uvězní. Gruzínské úřady nejprve tvrdily, že exprezident státní hranice nepřekročil.

Michail Saakašvili

Podle Garibašviliho orgány činné v trestním řízení měly informace o Saakašviliho pohybu ještě na území Ukrajiny a "celý proces" byl plně pod kontrolou. Gruzínská televize TV Pirveli informovala, že policie Saakašviliho zatkla v jednom bytě v Tbilisi a že se exprezident zadržení nebránil.

Prokurátor Georgi Ciklauri v souvislosti s dnešním zadržením Saakašviliho podle médií řekl, že proti exprezidentovi bylo zahájeno trestní stíhání kvůli nezákonnému překročení hranic. Uvedl rovněž, že proti rozsudkům vyneseným nad Saakašvilim v minulosti se nelze odvolat.

Saakašvili je občanem Gruzie, ale rovněž Ukrajiny. Ukrajinské ministerstvo zahraničí si proto v reakci na zprávu o jeho zadržení předvolalo gruzínského velvyslance v Kyjevě. Podle mluvčího ministerstva Oleha Nikolenka byl ambasador pozván, aby poskytl informace k události.

Znepokojení nad zprávou z Tbilisi dal najevo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. "Prezident je znepokojen těmito novinkami a tónem prohlášení znějících z Gruzie o možném vývoji situace," napsal na facebooku mluvčí Zelenského.

Saakašvili v dnešním videopříspěvku zveřejněném na facebooku řekl, že je ve městě Batumi. "Riskoval jsem svobodu, abych se vrátil," sdělil podle agentury AFP. Ta připomněla, že Gruzie se už měsíce zmítá v politické krizi. "Vyzývám všechny, aby šli k volbám. Určitě vyhrajeme a oslavíme vítězství," dodal exprezident, který už dříve avizoval, že se do Gruzie vrátí na sobotní komunální volby. Ty jsou pokládány za zkoušku vládnoucí strany Gruzínský sen.

Tajemník této strany a poslanec Mamuka Mdinaradze dnes před novináři prohlásil, že má zaručenou informaci, že Saakašvili "určitě neodcestoval z Ukrajiny". Saakašviliho video, údajně natočené po návratu do vlasti, označil další poslanec vládní strany Givi Mikanadze za podfuk a "šaškárnu". Naopak v Saakašviliho kyjevské kanceláři jeho spolupracovníci podle agentury Interfax ujišťují, že exprezident je v Gruzii, kde nadešel další "zlomový okamžik".

Třiapadesátiletý Saakašvili posledních osm let strávil v zahraničním exilu. V čele Gruzie stál od ledna 2004 do listopadu 2013 a z vlasti odcestoval několik dnů před vypršením mandátu. Vzápětí byl v nepřítomnosti stíhán za zneužití moci a následně také odsouzen ke třem letům vězení v případu vraždy pracovníka jedné gruzínské banky z roku 2006 a později také k šesti letům vězení v případu fyzického napadení gruzínského poslance z roku 2005.

V roce 2015 pozval Saakašviliho na Ukrajinu tehdejší prezident Petr Porošenko, udělil mu ukrajinské občanství a jmenoval ho gubernátorem Oděské oblasti. O dva roky později mu ale po roztržce občanství zase vzal a Gruzínec byl vyhoštěn. Nicméně v květnu 2019 Zelenskyj po nástupu do prezidentského úřadu Saakašvilimu ukrajinské občanství vrátil a jmenoval ho předsedou výkonného výboru Národní rady pro reformy.

Saakašvili proslul jako vůdce revoluce proti postkomunistickým elitám v roce 2003 a jako tvůrce radikálních reforem. Stal se ale také vůdcem, který v srpnu 2008 prohrál krátkou válkou s Ruskem o separatistické provincie Abcházie a Jižní Osetie.

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Související:

Nejnovější