Část Francouzů ztrácí o volby zájem, má je za rozhodnuté

Zatímco oba prezidentští kandidáti využívají posledních hodin kampaně před nedělními volbami, život ve Francii plyne v nezměněném rytmu. Do centra Paříže se vrátili turisté a místní nemají příliš chuť o volbách mluvit. Někteří v rozhovorech s ČTK říkají, že je stejně jasné, že vyhraje současný prezident Emmanuel Macron.

Francie, ilustrační foto

Jiné už volby nezajímají, neoslovil je ani jeden z kandidátů. Větší motivaci přitom dávají najevo příznivci nacionalistky Marine Le Penové, kteří navzdory nepříznivým předvolebním průzkumům věří v její vítězství.

"Mám jednu známou, která fandí Le Penové a už několik týdnů se mě snaží přesvědčit, že bych pro ni měla hlasovat. Ale mnoho jejích stoupenců to veřejně nepřiznává, zejména když jsou třeba někde s přáteli," říká Corrine, která pracuje v pohostinství. Výsledek nakonec podle ní nemusí odpovídat průzkumům právě díky hlasům "tajných voličů Le Penové".

V Macronovo vítězství poměru 55 ku 45 procentům věří důchodce Alain. "Věřím, že to nakonec dobře dopadne. V prvním kole lidé hlasovali rozumně a stejné to bude i ve druhém kole. Mají strach, co by reálná vláda Le Penové mohla způsobit." Macron má podle něj na rozdíl od protikandidátky dostatečné zkušenosti s vedením země, které jsou dnes potřeba. Zároveň ale "Francie nikdy neměla prezidenta, kterého by lidé tolik nenáviděli," dodává Alain. Zazlívají mu podle něj inteligenci. Sám Alain ale přiznává, že není reprezentativní vzorek francouzské společnosti, protože je vzdělaný a movitý.

Alainova žena Danielle je přesvědčena, že Le Penová za posledních pět let udělala velký pokrok. Politička se snažila vystupovat uhlazeněji a omezila radikální výroky a útoky na své oponenty. Komentátoři jí zejména v posledních dnech vyčítají, že mlží a snaží se svůj program prezentovat tak, aby mohl oslovit kohokoli, čímž se ovšem stává nicneříkajícím. Podle Danielle by volba Le Penové byla "katastrofou pro mnoho Francouzů, a ti by ji pak mohli chtít násilně svrhnout", obává se seniorka.

Pro Macrona se chystá hlasovat Pierre, stejně jako to udělal v prvním kole. "Macron nepředvedl nic zářného, ale dělal, co bylo potřeba a měl to během svého mandátu těžké. Musel řešit covid, (protestní hnutí) žlutých vest a válku na Ukrajině. Pracoval a nepředváděl se," tvrdí Pierre, podle něhož Le Penová ještě není dost vyzrálá na prezidentku.

Francouze podle Macrona čeká podobná volba jako USA před zvolením Trumpa

Před Francouzi stojí podobná volba, jakou měli Američané před zvolením Donalda Trumpa do Bílého domu, řekl dnes stanici BTM TV stávající francouzský prezident Emmanuel Macron. Toho čeká v neděli druhé kolo voleb hlavy státu, v němž se utká s pravicovou soupeřkou Marine Le Penovou. Macron také připustil, že ačkoli mu předvolební průzkumy předpovídají poměrně jasnou výhru, nemá vítězství ani zdaleka jisté.

Podle francouzského prezidenta je předvolební situace ve Francii nyní podobná té, kterou zažily Spojené státy v roce 2016 před zvolením republikána Trumpa. Také Francouze prý čeká klíčové rozhodování o budoucím směřování země. Macron též poukázal na to, že předpovědi v průzkumech v posledních letech často zklamaly - ať už právě u amerických voleb nebo při referendu o brexitu v roce 2016.

Všechny průzkumy z posledních dní potvrzují, že Macron jde do druhého kola voleb jako favorit. Jeho podpora je stabilní nebo dokonce mírně stoupá, naopak účast při hlasování zřejmě bude rekordně nízká.

Dnes zveřejněné výsledky průzkumu agentur Ipsos a Sopra Steria pro server France Info a deník Le Parisien ukázaly, že Macrona by volilo 57 procent lidí. Průzkum agentury Elabe pro stanici BFM TV a týdeník L´Express mu připisuje podporu 55,5 procenta voličů.

Veletrh v Paříži posloužil jako přehlídka kandidátů v dalších volbách

Knižní veletrh v Paříži je přehlídkou nejnovější literatury, komiksů i dětských knih. Zároveň je ale pro některé politiky místem, kde se chtějí nechat vidět. Svou nejnovější knihu zde dnes podepisoval bývalý francouzský premiér Édouard Philippe, který má na kontě několik policejních románů. Jak se ČTK na místě přesvědčila, zavítal dnes ale mezi čtenáře i neúspěšný prezidentský kandidát Jean-Luc Mélenchon, který deklaroval zájem stát se po červnových parlamentních volbách příštím francouzským premiérem.

Philippe stál v čele francouzské vlády od května 2017 do července 2020, tedy za prezidentství Emmanuela Macrona. Svého tehdejšího spojence starosta přístavního města Le Havre Philippe podpořil i v prezidentských volbách, jejichž druhé kolo se ve Francii koná už v neděli. Philippova podpora Macronovi ale není bezmezná, v říjnu totiž založil vlastní pravicově orientovanou politickou stranu s názvem Horizonty (Horizons).

Na veletrhu dnes podepisoval nové vydání knihy Dojmy a jasné linie (Impressions et lignes claires), kterou napsal spolu s Gillesem Boyerem. Na čtenáře byl milý, trpělivě odpovídal a psal dlouhá věnování. Přes uvolněnou atmosféru na něj dohlížel tým bodyguardů i poradců na komunikaci.

"Už má na kontě několik dobrých policejních knih. Je tady jako autor, ne jako politik," myslí si návštěvník veletrhu Marcel. Vzápětí ale dodává, že i u Philippa lze ještě v budoucnu očekávat politické ambice. Například za pět let by mohl kandidovat na prezidenta. Pokud by teď v neděli vyhrál Macron, což se podle průzkumů jeví jako pravděpodobné, v roce 2027 už by se znovu o úřad ucházet nemohl. Philippe jako zkušený a oblíbený politik by pak měl solidní šance.

Jen o pár desítek metrů dál v obrovské hale na Martových polích u paty Eiffelovy věže se po veletrhu procházel i krajně levicový politik Mélenchon. Vzhledem k jeho nedávným prohlášením o premiérských ambicích i třetím místě v prvním kole prezidentských voleb budil značnou pozornost. Na každém kroku ho provázeli nejen fanoušci, ale i reportéři a kameramani.

Mélenchon nejprve odpovídal, po chvíli ale začal ztrácet trpělivost, razil si cestu davem, odsekával a budil dojem, že chce být z davu co nejrychleji pryč. V hale ovšem panovalo nesnesitelné vedro a veteránovi prezidentských voleb je 70 let. U východu z improvizovaného výstaviště, kde už byl zase čerstvý vzduch a menší tlačenice, byl opět srdečný a zastavil se, aby si udělal pár fotek se svými příznivci.

Rozhodující druhé kolo prezidentských voleb se ve Francii koná v neděli a kampaň skončí dnes o půlnoci. Průzkumy dávají mírný náskok Macronovi, zhruba deset až 12 procentních bodů, před nacionalistkou Marine Le Penovou.

WHO objevila virus ptačí chřipky v mléce

19.04.2024 21:22 Ve velmi vysokých koncentracích byl virový kmen A ptačí chřipky H5N1 detekován v syrovém mléce…

Ukrajinci tvrdí, že zasáhli a zničili ruský strategický bombardér

19.04.2024 11:47 Ukrajinská armáda v pátek oznámila, že zničila ruský strategický bombardér po útoku ruských raket a…

Izraelská odveta vůči Íránu přišla v noci. Oficiálně se o útoku mlčí

19.04.2024 09:06 Izrael v noci na pátek zaútočil na Írán. Uvedla to americká média s tím, že jde o odvetu za jeho…

Ruské ztráty na Ukrajině vyčíslila BBC. Padly desítky tisíc vojáků

18.04.2024 10:43 Během konfliktu na Ukrajině zahynulo už přes 50.000 příslušníků ruské armády. Uvedla to ve středu…

Rusko se Krymu ani Donbasu nevzdá, prohlásil Fico

17.04.2024 13:22 Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym…

Došly nám rakety, přiznává Zelenskyj po zásahu elektrárny pro Kyjev

16.04.2024 15:15 Rusko dokázalo zničit důležitou elektrárnu dodávající elektrickou energii do Kyjeva, protože…

Opozice jde po Netanjahuovi. S pomocí Gance chce sesadit jeho vládu

16.04.2024 11:01 Lídr izraelské opozice Jair Lapid vyzval ministry vlády národní jednoty Bennyho Gance a Gadiho…

Izrael by dnes mohl přikročit k odvetě za íránský útok

15.04.2024 19:34 Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street…

Zelenskyj si kvůli sílícím ruským útokům stěžuje na obcházení sankcí

15.04.2024 10:48 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli vyzval Západ, aby učinil další kroky proti…

Medvěd na Slovensku dnes zranil dva turisty

14.04.2024 20:01 Dnes došlo ve středoslovenském pohoří Poľana k incidentu, kdy medvěd zranil dva turisty. Na místě…

Související:

Nejnovější