Část slovenských škol zavede distanční formu výuky, obchody otevřou pro očkované

Slovensko prodlouží stávající zákaz vycházení s výjimkami, nyní uzavřené prodejny ale budou moci od pátku obsluhovat zákazníky naočkované proti covidu-19 nebo po prodělání tohoto onemocnění. Část škol přejde na distanční formu výuky. Dohodli se na tom zástupci vládních stran, kteří to dnes oznámili veřejnosti. Místo původně plánovaného rozdávání poukázek na služby s cílem motivovat seniory k očkování by lidé měli dostat hotovost.

Slovensko, ilustrační foto

Zmíněná dohoda o opatřeních se částečně liší od původního návrhu ministra zdravotnictví Vladimíra Lengvarského, který navrhoval prodloužení stávající dvoutýdenní celostátní uzávěry v nynější podobě o další týden do 16. prosince a otevření prodejen pro očkované lidi nebo zákazníky po prodělání covidu-19 až později. Například hotely by ale měly znovu fungovat v původně plánovaném termínu od 25. prosince. Nová opatření, která ve středu projedná vláda, by měla platit do 9. ledna, pokud se epidemická situace nezhorší.

"Očkování je jedinou cestou z pandemie. Lockdown nás nespasí, odsouvá utrpění, ničí ekonomiku i pracovní místa," řekla vicepremiérka a šéfka nejmenší vládní strany Za lidi Veronika Remišová, která uvítala dohodu na částečném uvolnění omezení pro očkované. Dodala, že po vyhlášení nynější celostátní uzávěry klesl zájem Slováků o očkování proti covidu-19 první dávkou vakcín.

Na distanční formu výuky v příštím týdnu přestoupí žáci druhého stupně základních škol a středních škol, následně začnou vánoční prázdniny. Uzavření škol v listopadu zablokovala vládní strana Svoboda a solidarita (SaS), mezitím prezenční formu výuku kvůli špatné epidemické situaci v řadě okresů zrušily regionální úřady hygieny. Nadále nebude možné pořádat hromadné akce a v platnosti zůstanou restrikce, které se týkají provozu služeb či restaurací.

Ministerstvo zdravotnictví má připravit analýzu případného zavedení povinného očkování proti covidu-19 či finanční spoluúčasti neočkovaných pacientů na léčbě.

Koaliční strany se také dohodly na úpravě návrhu pobídek pro seniory, kteří se už očkovali nebo se do Vánoc zaregistrují na očkování proti covidu-19. Nově by měli dostat hotovost 200 nebo 300 eur (5080 nebo 7620 korun) v závislosti na počtu dávek některé z vakcín, které už dostaly. Nižší podporu podle nové dohody dostanou například ti, kdo se do Vánoc jen zaregistrují na první dávku. Vyšší ze zmíněných částek získají obyvatelé ve věku od 60 let, kteří už absolvovali nebo se přihlásí na očkování posilující dávkou.

Slovensko se v EU řadí k zemím s nejnižším podílem očkovaného obyvatelstva proti covidu-19. Ministr financí Igor Matovič původně prosadil na jednání vlády návrh, aby stát motivoval seniory k očkování proti covidu-19 poukázkami v hodnotě 500 eur (12.700 korun) na čerpání různých služeb. Tím by zároveň podpořili podnikatele zasažené koronavirovými restrikcemi. Tuto formu a výši pobídek odmítla podpořit SaS a také opozice. Hrozilo tak, že sněmovna při hlasování předlohu odmítne. Opozice svou podporu návrhu podmiňovala tím, že senioři dostanou peníze bez podmínek ohledně očkování.

Témata: Slovensko | školství

Izrael připravuje ofenzivu v Rafáhu. Civilisté půjdou do stanů

24.04.2024 18:35 Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde…

Fico skoncoval s RTVS. Nahradí ji televize a rozhlas pod novým názvem a…

24.04.2024 16:18 Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování…

Šojgu má problém. Náměstek ruského ministra měl brát úplatky

24.04.2024 14:01 Ruskem otřásá korupční aféra na nejvyšších místech. Moskevský soud ve středu poslal do vazby…

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Související:

Nejnovější