Čechy a Slováky i po 30 letech od rozdělení pojí vzájemnost, řekl Vystrčil

Čechy a Slováky i po 30 letech od rozdělení Československa na dva samostatné stály nadále pojí vzájemnost a oba dva národy mohou úspěšnou spolupráci úročit na mezinárodní úrovni. Novinářům to dnes při setkání zástupců českého a slovenského parlamentu na Velké Javořině řekl předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Miloš Vystrčil

Podle šéfa Slovenské národní rady Borise Kollára (Sme rodina) se v roce 1993 naštěstí nenaplnily černé scénáře a rozdělení Československa se odehrálo bez dramatických následků. Kollár podotkl, že o konci společného státu Čechů a Slováků tehdy rozhodli politici. V případě uspořádání referenda by Československo snahám o rozdělení podle něj zřejmě odolalo.

Velmi dobrá dlouhodobá spolupráce Česka a Slovenska je podle Vystrčila pro oba státy velmi výhodná, jelikož lze více věci ovlivnit směrem, který je důležitý nejen pro Čechy a Slováky, ale také Evropskou unii. "To znamená, že tam dokážeme dát svoji historickou zkušenost a své poznání, kterým třeba ten echt Západ nedisponuje. To si myslím, že je v dnešní době hodně důležité pro budoucnost Evropy," řekl Vystrčil. Česko a Slovensko nyní podle něj například vnímají stejně intenzivně nutnost pomáhat Ukrajině, která od konce února čelí ruské vojenské agresi. "Myslím si, že my si to uvědomujeme více než někteří jiní," uvedl.

Podle Kollára Češi a Slováci za uplynulých 30 absolvovali velmi úspěšnou cestu. "My Slováci jsme dokázali, že umíme spravovat svůj vlastní národ a stát. Ušli jsem velký kus cesty a prokázali svoji životaschopnost. Nakonec jsme se všichni v roce 2004 setkali v jednom společném domě (EU), ale každý jsme tam přišli jako svébytný, samostatný a hrdý národ. Myslím si, že ta naše společná cesta, která trvala 75 roků, se znovu setkala v EU a fungujeme, jako by se nic nestalo," řekl Kollár.

Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) zpětně považuje rozdělení Československa v roce 1993 za dobrý a úspěšný příběh, který skončil spoluprací Česka a Slovenska v EU a NATO. "Umíme spolupracovat a úzce využít vzájemnosti," podotkla Adamová. Podle ní je za uplynulých 30 let v oblasti velmi dobré spolupráce na co navazovat. "Kdekoliv na světě o našem příběhu rozdělení mluvíme, tak sklízíme jenom obdiv. Protože to nebylo úplně samozřejmě a někde to (rozdělení států) provázely válečné konflikty," upozornila.

Kollár řekl, že v roce 1992 se rozdělení Československa obával, a to i pod dojmem seriálu vysílaném tehdejší Československou televizí, který líčil možné negativní dopady rozpadu společného státu. "Modlil jsem se, aby se to nikdy nestalo. Rozhodli to dva politici bez nás. Kdyby bylo referendum, tak jsem přesvědčený, že bychom se nikdy jako stát nerozdělili, nikdy. Lidé by se vyjádřili. Byly jasné nálady, že nechceme jít od sebe. Ale stalo se to (rozdělení Československa) a já to respektuji," řekl.

Členové českého a slovenského parlamentu dnes po poledni společně vystoupili k Památníku česko-moravsko-slovenské vzájemnosti na Velké Javořině, kde si na hraničním pomezí mezi Českou a Slovenskou republikou připomněli rozdělení Československa a nadcházející 30. výročí vzniku dvou samostatných států. Myšlenka setkávání Čechů a Slováků na Velké Javořině vznikla v roce 1992 jako symbolické vyjádření nesouhlasu s rozdělením země.

Hackeři napadli ČTK a zveřejnili výmysl o atentátu na Pellegriniho

23.04.2024 15:08 Zpravodajský web České noviny, který provozuje tisková agentura ČTK, se v úterý stal terčem…

Izrael připravuje evakuaci Rafahu v Gaze. Ofenziva do města se zřejmě blíží

23.04.2024 12:33 V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci…

Ukrajina může v sebeobraně útočit i na ruské území, říká Stoltenberg

22.04.2024 09:07 Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg prohlásil po zasedání Rady NATO-Ukrajina v Bruselu, že…

Írán touží po obnovení jednání o jaderné dohodě

21.04.2024 21:49 Írán je navzdory tomu, že Američané pomáhali Izraeli s obranou při nedávném íránském útoku, v…

Rusové tvrdí, že na Ukrajině dobyli další vesnici

21.04.2024 15:58 Rusko v neděli prostřednictvím ministerstva obrany prohlásilo, že příslušníci jeho armády dobyli…

ISW: Rusko může vystupňovat útoky, než přijde americká pomoc

21.04.2024 12:32 Rusko může při vojenských operacích na Ukrajině zohlednit schválené poskytnutí další pomoci z USA,…

Navalná varovala před nevypočitatelným Putinem. Může prý sáhnout po…

21.04.2024 10:17 Vdova Julija Navalná varovala před „nevypočitatelným“ ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Podle…

Američané mohou chystat další vojenskou pomoc Kyjevu. Sněmovna je pro

20.04.2024 21:00 Spojené státy americké nejspíš poskytnou další vojenskou pomoc Ukrajině, která přes dva roky čelí…

Český europoslanec chce zpřísnit pravidla pro ukrajinský dovoz

20.04.2024 17:32 Europoslanec Martin Hlaváček (za ANO) se už podruhé snaží na půdě Evropského parlamentu dosáhnout…

KLDR opět testovala nové zbraně

20.04.2024 12:24 Severokorejský režim pokračuje v testování svých zbraní. Podle státních médií proběhly testy …

Související:

Nejnovější