Celosvětové zadlužení podniků kleslo, náklady na financování dluhu se zvyšují

Celosvětové zadlužení podniků poprvé za osm let kleslo, protože náklady na financování dluhu se zvyšují a firmy omezují nové emise dluhopisů v obavách z recese. Index zadlužení podniků investiční společnosti Janus Henderson ukázal, že za 12 měsíců do konce letočního března se čistý dluh snížil o 1,9 procenta na 8,15 bilionu USD (197 bilionů Kč), a zaznamenal tak první pokles od roku 2014, napsala agentura Reuters.

zaměstnanci, firmy, lidé

Dluh by se dále měl snížit i za rok do konce března 2023, a to o 270 miliard USD. Firma Janus Henderson ve své zprávě vychází z údajů o výši splatného dluhu a ze své prognózy emisí nového dluhu.

Celosvětovým trendem bylo snižování půjček. Společnostem v USA však dluh stoupl o 0,5 procenta.

"Preference využívání dluhu jako větší části finančního mixu znamená, že pouze jedna ze šesti amerických společností má v rozvaze čistou hotovost, zatímco jinde ve světě je to téměř jedna ze tří," uvedla firma Janus Henderson.

Politici a centrální bankéři po celém světě vložili do globální ekonomiky biliony dolarů, aby zastavili dopad pandemie covid-19. S oživením národních ekonomik a růstem inflace začali centrální bankéři rušit svá stimulační opatření, což zvýšilo riziko prudkého zpomalení ekonomiky.

Někteří dlužníci na trhu podnikových dluhopisů se rozhodli splatit svůj dluh místo prodeje nového za vyšší náklady. Tím se nominální hodnota vydaných dluhopisů od května 2021 snížila o 115 miliard USD, dodal Janus Henderson. K poklesu podnikového dluhu nejvíce přispěly energetické firmy, protože vysoké ceny ropy přiměly ropné a plynárenské firmy snížit půjčky o 155 miliard USD.

Témata: firmy | dluhy

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější