Celosvětový trh s mobily má za sebou nejhorší třetí čtvrtletí od roku 2014

Celosvětový trh s chytrými telefony má za sebou nejhorší třetí čtvrtletí od roku 2014. Ekonomické problémy totiž přiměly spotřebitele odložit nákupy zboží, které nepovažují za životně důležité, jako je například právě elektronika. Odbyt chytrých telefonů se za červenec až září snížil o devět procent, a prodloužil tak pokles, který trvá celý letošní rok. Tento trend bude pravděpodobně pokračovat ještě dalších šest až devět měsíců, uvedla výzkumná společnost Canalys.

Ilustrační foto

Růst úrokových sazeb a účtů za energie utlumily zájem spotřebitelů o další nákupy. Významný podíl na snížení prodeje má i zpomalení růstu čínské ekonomiky a rovněž omezení pohybu související s bojem Pekingu proti nemoci covid-19. Čínští výrobci, jako je Xiaomi, Vivo a Oppo, zaznamenali v letošním roce prudký pokles prodeje. Odolný vůči poklesu je zatím pouze iPhone od americké společnosti Apple.

Jedničkou na světovém trhu s podílem 22 procent zůstal jihokorejský Samsung Electronics, který nemá významné zastoupení v Číně. Apple zvýšil podíl na trhu na 18 procent, firma v září zahájila prodej svého nového přístroje iPhone. Třetí příčka patří čínské firmě Xiaomi s podílem na trhu 14 procent, což je na stejné úrovni jako loni. Podíl dalších firem, Oppo a Vivo, se snížil.

Canalys očekává, že spotřebitelé, kteří doposud odkládali nákupy, budou čekat na výrazné slevy a výhodné akce. Výhled poptávky ve čtvrtém čtvrtletí a první polovině příštího roku zatím nevykazuje známky zlepšení. Ve čtvrtém čtvrtletí, tedy v hlavním nákupním období před Vánocemi, by odbyt mohl zůstat stabilní, na skutečné oživení je však zatím brzy, uvedl analytik společnosti Canalys Sanyam Chaurasia.

Související:

Nejnovější