Cena plynu pro evropský trh poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur za megawatthodinu

Velkoobchodní cena plynu pro evropský trh dnes poprvé od začátku srpna klesla pod 200 eur (téměř 5000 Kč) za megawatthodinu (MWh). Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku krátce po poledni ztrácela zhruba osm procent na 196 eur za MWh. Stále však zůstává mnohonásobně vyšší než před rokem, kdy se pohybovala v blízkosti 30 eur za MWh.

Ilustrační foto

Ministři energetiky členských zemí Evropské unie budou na páteční mimořádné schůzce jednat o řešení vysokých cen energiíí. V srpnu se cena plynu pro evropský trh vyšplhala až do blízkosti 350 eur za MWh, vzhůru ji letos tlačí omezování dodávek z Ruska. Zdražování plynu vedlo i k prudkému růstu cen elektřiny.

K poklesu cen plynu v posledních dnech přispívají zejména příznivé údaje o vývoji zásob plynu v Evropě. Ratingová agentura Fitch tento týden uvedla, že kroky EU zahrnující zvyšování alternativních dodávek plynu a plánované snížení spotřeby o 15 procent by měly pomoci odvrátit akutní nedostatek plynu.

K novému terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v nizozemském přístavu Eemshaven dnes dorazil první tanker s plynem. Podle energetické společnosti Gasunie už posádka plavidla zahájila vykládku. Asi třetinu kapacity si v terminálu pronajala Česká republika.

Situace kolem dodávek ruského plynu se zkomplikovala, když Rusko v únoru zahájilo útok na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí. Rusko omezování dodávek zdůvodňuje technickými problémy způsobenými sankcemi. Evropská unie ale tvrdí, že technické problémy jsou pouhou záminkou a že Moskva používá plyn jako zbraň k prosazení svých zájmů.

Témata: zemní plyn

Související:

Nejnovější