Cena pšenice prudce stoupá. Chléb může letos stát i 60 korun, tvrdí Svaz pekařů

Česká republika by měla omezit vývoz pšenice, její cena je kvůli bojům na Ukrajině meziročně zhruba dvojnásobná. Běžný chléb by tak letos mohl stát i 60 korun. Svaz pekařů a cukrářů to dnes uvedl v tiskové zprávě. Dodal, že prudké zdražení pšenice prohlubuje problémy pekařů, kteří se potýkají s rostoucími cenami energií a pohonných hmot.

pečivo

Mnozí kvůli tomu čelí existenčním problémům. Snížení dopadů by mohl stát dosáhnout i prostřednictvím dotací pro pekárny, uvedl svaz.

Ministerstvo zemědělství (MZe) nepovažuje regulaci vnitřního trhu za dobré řešení. Mohla by fungovat jako opatření všech členských států proti sobě navzájem, sdělil ČTK mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Pšenice se nyní podle Svazu pekařů a cukrářů prodává za rekordních 10.500 až 11.500 korun za tunu, loni v březnu tuna stála 5500 korun. Mnoho asijských a afrických států je závislých na dovozu obilovin z Ruska a Ukrajiny, kvůli zákazu vývozu z těchto zemí tak začaly skupovat obiloviny z jiných států, včetně ČR. Maďarsko už v minulých týdnech vývoz pšenice omezilo.

"Česká republika je konkrétně v pšenici, která je nezbytnou surovinou pro české pečivo, zcela soběstačná a značnou část produkce standardně vyváží. Bohužel aktuální situace ovlivněná válkou na Ukrajině způsobila, že meziročně došlo ke zdražení pšenice o 100 procent," řekl výkonný ředitel Svazu pekařů a cukrářů Bohumil Hlavatý. Doplnil, že situace v oboru je neúnosná a stát musí zasáhnout.

Důležité podle MZe je zachovat vnitřní trh a volný pohyb zboží v Evropské unii. Ta by zároveň měla podle resortu prosazovat volný obchod i na mezinárodní úrovni. MZe hledá možnosti, jak snížit tlak na růst cen. "Od Evropské komise očekáváme, že předloží dočasný rámec pro státní pomoc podnikům zasaženým krizí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu," uvedl Bílý.

Ministerstvo zemědělství letos podle něj poskytne do potravinářského odvětví 750 milionů korun v rámci dotačního programu Podpora zpracování zemědělských produktů a zvyšování konkurenceschopnosti potravinářského průmyslu. Podporu investic mimo jiné pro potravinářské podniky poskytuje také ministerstvo průmyslu a obchodu, dodal.

V důsledku zvýšení cen vstupních surovin, pohonných hmot či energií vzrostly pekárnám podle Hlavatého v lednu náklady o více než 30 procent v porovnání s prvním měsícem loňského roku. Zvýšené náklady se ale nepromítly v plné výši do dodavatelských cen pekáren. Rohlík a chleba zdražily o deset až 15 procent, ceny jemného nebo sladkého pečiva stouply o deset až 20 procent, uvedl dříve Hlavatý. Svaz pekařů dlouhodobě upozorňuje na to, že ceny pečiva jsou v ČR stále jedny z nejnižších v Evropské unii.

Kilogram konzumního kmínového chleba stál minulý týden v průměru podle dat spotřebitelských cen Českého statistického úřadu 31,14 koruny. Od ledna zdražil o 80 haléřů. Cena kilogramu pšeničného bílého pečiva v uplynulém týdnu činila v průměru 56,43 koruny, proti lednu zhruba o 1,50 koruny více.

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Související:

Nejnovější