Cena ropy je poblíž maxima z roku 2008, evropské akcie naopak klesají

Ceny ropy jsou kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy a do Spojených států poblíž maxima z roku 2008. V prvních několika minutách dnešního obchodování přidávala severomořská ropa Brent a americká lehká ropa West Texas Intermediate více než deset dolarů za barel na nejvyšší hodnotu od července 2008, přičemž Brent vystoupal až na 139,13 USD a WTI na 130,50 USD. Cenu žene nahoru také možné zpoždění návratu íránské ropy na globální trhy, které podnítilo obavy z nedostatku dodávek.

Těžba ropy

Cena severomořské ropy Brent kolem 08:00 SEČ přidávala 9,7 procenta na 125,59 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) si ve stejnou dobu připisovala 8,8 procenta a prodávala se za 125,86 dolaru za barel.

Spojené státy a jejich evropští spojenci zvažují zákaz dovozu ruské ropy, řekl v neděli americký ministr zahraničí Antony Blinken. Bílý dům pak koordinuje s klíčovými výbory Kongresu postup pro vlastní zákaz.

"Bojkot by vytvořil obrovský tlak na dodávky ropy a plynu, které již pocítily dopad rostoucí poptávky," uvedli analytici CMC Markets. "Ceny pravděpodobně v krátkodobém horizontu porostou, přičemž pohyb směrem k 150 USD za barel není vyloučený... Takový krok vyvine další tlak na globální ekonomiky, posouvá inflaci výše a přiměje centrální banky debatovat o tom, jak rychle by se mělo přistoupit ke zvýšení sazeb," citovala analytika agentura Reuters.

Globální ceny ropy od začátku roku 2022 spolu s dalšími komoditami vzrostly o 67 procent. To vyvolává obavy o světový hospodářský růst. Čína, která je druhou největší světovou ekonomikou, už snížila letošní výhled hospodářského růstu.

 Evropské akcie jsou kvůli možnému zákazu dovozu ruské ropy na ročním minimu

Kvůli možnému zákazu dovozu ruské ropy, který zvažují západní státy, jsou evropské akcie na ročním minimu. Případný zákaz dovozu ropy budí obavy z dalších inflačních tlaků a ze zpomalení hospodářského růstu. Panevropský index STOXX 600 ztrácí 3,8 procenta na 405,86 bodu. Hlavní index německé burzy DAX odepisuje 4,6 procenta na 12.489,49 bodu. Od rekordního závěru z 5. ledna už ztratil více než 20 procent.

Témata: ropa

Související:

Nejnovější