Ceny ojetých aut v Česku vzrostly meziročně o deset až 25 procent

Ceny ojetých aut v Česku vzrostly meziročně o deset až 25 procent a budou se dále zvyšovat. Důvodem je nedostatek ojetých vozů na trhu způsobený výpadky výroby nových aut. Skladové zásoby autobazarů se snížily až o 60 procent. Na dnešní tiskové konferenci to uvedla společnost carVertical, která se zabývá prověřováním ojetých vozidel.

Ilustrační foto

"Snížená nabídka ojetých vozů vede k požadavkům přemrštěných cen. Naše data ukazují nárůst cen ojetých vozů až o 20 procent. Blížící se jaro může tedy být tím nejlepším časem pro ty, kteří chtějí své vozy prodat. Najít za ně náhradu může být však složitější, než se zdá, zvláště díky zpožděným dodávkám nových vozů,“ uvedl expert carVertical Matas Buzelis.

Podle nedávno zveřejněných údajů konkurenční společnosti Cebia, která se také zabývá prověřováním vozů, se loni ve 4. čtvrtletí průměrná cena ojetého vozidla v ČR meziročně zvýšila o 13 procent na 259.000 Kč. Ceny ojetých aut se tak v průměru navýšily o zhruba 30.000 Kč. Prodej ojetých aut se loni podle firmy Cebia zvýšil o 4,4 procenta na 738.000 vozů a průměrná doba, za kterou se ojetý vůz prodal, klesla o 29 dnů na 71 dní.

Podle Buzelise se však tuzemský trh s ojetinami zotaví, protože západní ekonomiky rychle směřují k elektrifikaci vozového parku a budou se snažit zbavit aut se spalovacími motory. Kupující však riskují, že získají vozidla po havárii, protože téměř každé druhé ojeté auto prověřované v ČR absolvovalo nehodu. Česko je v podílu havarovaných aut v Evropě druhé hned za Ukrajinou před Lotyšskem.

"U každého desátého vozidla kontrolovaného pomocí naší platformy v České republice zaznamenáme problém s najetými kilometry. V porovnání let 2020 a 2021 ale neevidujeme žádné výrazné změny," dodal Buzelis. Skutečný počet podvodů s najetými kilometry podle něj může být mnohem závažnější. Výzkum Univerzity v Gdaňsku odhadl, že podvody s najetými kilometry mohou při přeshraničním obchodování s auty ovlivnit až 50 procent transakcí a způsobit evropské ekonomice škody přes devět miliard eur.

Společnost carVertical vytváří první globální celosvětový registr historie vozidel. Shromažďuje maximum informací o historii vozidla z různých zdrojů, včetně národních a soukromých registrů, policie, pojišťoven, autoservisů, aukcí vozidel nebo prodejců vozidel. Firma čerpá z více než 800 zdrojů a v současnosti má přes 14,7 miliardy datových údajů. Působí ve 26 zemích.

Témata: auto | Autobazar

Vědci spočítali, kolik lidí trpí obezitou. Číslo je alarmující

02.03.2024 10:10 Podle serveru BBC, který se odvolává na studii zveřejněnou v odborném časopise The Lancet, je na…

Související:

Nejnovější