Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic začaly klesat pomaleji

Ceny pohonných hmot u českých čerpacích stanic začaly klesat pomaleji. Benzin Natural 95 zlevnil od pátku do neděle o 20 haléřů na 43,98 koruny za litr, nafta zlevnila o 29 haléřů na 45,99 Kč za litr.

Ilustrační foto

Například ze soboty na neděli ale benzin zlevnil jen o tři haléře, nafta o jeden. Vyplývá to z aktuálních informací společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Nejlevnější benzin natankují řidiči ve Královéhradeckém kraji, kde litr Naturalu 95 stojí průměrně 43,56 koruny. Naopak nejdražší je benzin v Praze, kde stojí v průměru 44,61 Kč za litr. Nejlevnější naftu řidiči pořídí ve Zlínském kraji, litr za 45,55 koruny. Naopak nejdražší je v Praze, a to za 46,54 Kč za litr.

"Růst cen pohonných hmot odráží vzestup velkoobchodních paliv na surovinové burze v Rotterdamu. V pátek se tam například cena nafty vyhoupla na 1114 dolarů za tunu, což je nejvyšší hodnota za více než týden obchodování. Česká vláda bude právě s cenami na rotterdamské burze srovnávat ceny u českých čerpacích stanic, aby tak posoudila, zda jsou jejich marže stanovovány neopodstatněně vysoko, jak tvrdí kritici. První výsledky tohoto srovnání by měly být k dispozici tento týden. Ministr financí Zbyněk Stanjura včera v České televizi uvedl, že neočekává, že by srovnání odhalilo praxi opravdu zásadního a plošného neobjektivně citelného navyšování marži," uvedl v komentáři, který má server newsbox.cz k dispozici, ekonom Lukáš Kovanda.

"Růst cen ropy nahrává válčícímu Rusku. Právě výnosy z prodeje plynu a ropy jsou klíčovým zdrojem financování jeho invaze na Ukrajinu. Západ sice do značné míry v souladu se sankcemi přestal ruskou ropu nakupovat, ta ovšem nachází odběratele třeba v Indii. Například společnost Hindustan Petroleum si minulý týden objednala dva miliony barelů ruské uralské ropy s dodáním v červnu. Indie je druhým největším asijským dovozcem ropy a největším světovým dovozcem ruských zbraní. Země rovněž zvažuje, že by Rusku za ropu platila místo dolaru v indické měně," dodal.

Témata: pohonné hmoty

Související:

Nejnovější