Ceny pohonných hmot v Česku za poslední týden mírně poklesly

Ceny pohonných hmot v Česku se vrátily k poklesu, i když jen mírnému. Benzin Natural 95 za týden zlevnil o 27 haléřů na průměrných 40,27 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 45,21 koruny za litr, což je o dva haléře méně než minou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Ilustrační foto

Situace, kdy je nafta o pět korun dražší než benzin, je podle analytika Purple Trading Petra Lajseka naprosto výjimečná. "Faktorů, které se promítají do cen nafty, je hned několik. Vysokou poptávku po naftě podporuje i velmi drahý zemní plyn - topná nafta totiž dokáže plyn nahradit a některé subjekty se tak na trhu předzásobují právě naftou," uvedl. Další vývoj ceny nafty je podle něj těžké předvídat, benzin by ale mohl dál mírně zlevňovat.

Analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak se domnívá, že ceny by měly klesat u benzinu i nafty. Cena ropy Brent propadla v posledních dnech na 88 dolarů za barel, což je nejnižší úroveň od konce ledna. Zároveň klesly velkoobchodní marže, a to zejména u benzínu. "Pohonné hmoty budou díky těmto faktorům zlevňovat. Snížení ceny by mělo být až na úrovni několika desítek haléřů," uvedl. Benzin tak podle něj zlevní ve druhé polovině září pod 40 korun za litr, nafta se dostane pod 45 Kč/l.

Také analytik XTB Jiří Tyleček čeká pokles cen. "S přicházející topnou sezónou však nemůžeme počítat s tím, že by ceny paliv měly výraznou tendenci zlevňovat," podotkl.

Na začátku prázdnin se průměrná cena Naturalu blížila 48 Kč/l, což byla dosud nejvyšší úroveň. Zhruba stejně tehdy stála nafta, dražší byla jen na jaře krátce po vpádu ruské armády na Ukrajinu. O prázdninách ale pohonné hmoty zlevňovaly, pokles cen se zastavil jen v posledním prázdninovém týdnu.

Ceny jsou stále výrazně vyšší než před rokem. Za benzin tehdy řidiči platili o 6,48 koruny na litru méně, nafta byla levnější o 13,61 Kč.

Nejlevnější paliva nyní natankují motoristé ve Zlínském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 39,66 Kč. Naftu tam prodávají průměrně za 44,63 Kč. Naopak nejdražší jsou čerpací stanice v Praze. Litr benzinu stojí v hlavním městě průměrně 41,36 Kč, litr nafty pak 45,96 Kč.

 

Témata: pohonné hmoty

Související:

Nejnovější