Ceny povinného ručení v březnu po únorovém poklesu stouply

Ceny pojištění odpovědnosti z provozu vozidla v březnu po únorovém poklesu stouply. Průměrná cena povinného ručení v březnu činila 6591 korun, což byl proti únoru nárůst o 125 korun. Za tuto částku bylo možné podle Broker Consulting POVIndexu sjednat povinné ručení pro vůz Škoda Octavia 1,6 TDI, 85 kW, což je typický vůz, kterým jezdí české domácnosti.

Ilustrační foto

Výraznější nárůst zaznamenal index nikoli v Praze, ale v menších městech, místy až o 177 korun. Toto zvýšení je podle odborníků dáno propadem cen v únoru a úpravou ceníků pojišťoven na hodnoty z počátku roku. Experti tvrdí, že lze předpokládat, že ceny povinného ručení budou letos dále stoupat. Důvodem je podle nich přibývání nehod a zvýšení jejich finanční náročnosti.

V Praze činil meziměsíční nárůst ceny pojištění podle indexu 74 korun. "Podle mého názoru lze tento jev přisuzovat výraznějšímu propadu v předchozím měsíci, přičemž pojišťovny se vrátily na původní hodnoty ze začátku roku. V některých případech je dokonce i mírně překročily," uvedl analytik neživotního pojištění společnosti Broker Consulting Jiří Váchal.

Nadále ovšem březnový POVIndex nedosahuje své celkové průměrné hodnoty od počátku sledování, která je 6735 korun. Za průměrem tak letošní březen zaostává o 144 korun. V březnu roku 2020 byl index na hodnotě 6819 korun, rok nato klesl na 6522 korun a letos dosáhl 6591 korun.

Podobný vývoj je patrný i při srovnání jednotlivých měst. V Praze činilo v březnu 2020 průměrné povinné ručení u sledovaného vozidla 7646 korun, o rok později 7206 korun a letos je to 7349 korun. Menší město, například o velikosti Benešova u Prahy, je na tom lépe. V březnu 2020 tam povinné ručení činilo v průměru 5992 Kč, v následujícím roce 5838 Kč a letošní březnová hodnota byla v Benešově 5833 Kč.

"Rozdíly v cenách povinného ručení mezi jednotlivými pojišťovnami vznikají zejména proto, že každá používá odlišné parametry pro svůj výpočet pojistného. Před výběrem konkrétní pojišťovny tedy řidičům vždy doporučuji udělat si důkladné porovnání cen povinného ručení,“ upozornil Váchal.

POVIndex byl poprvé spuštěn v srpnu roku 2019. Od svého počátku sleduje vývoj nákladů na povinné ručení pro řidiče bez historie, ať už šlo o nového řidiče, nebo o řidiče, který donedávna užíval služební vozidlo. Povinné ručení poskytuje 12 pojišťoven. Většina z nich sazby stanovuje podle věku a místa bydliště řidiče, stáří vozidla, objemu a výkonu motoru, počtu ujetých kilometrů a dalších kritérií.

Témata: povinné ručení | auto

Související:

Nejnovější