Černochová s Řehkou navštívili české vojáky v Litvě

Ministryně obrany Jana Černochová dnes navštívila společně s náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou české vojáky v Litvě. Od poloviny ledna jsou na vojenské základně v Rukle nasazeni čeští chemici, kteří mají na starosti chemický a radiační průzkum nebo například dekontaminaci lidí i techniky. Vojáci NATO v Pobaltí působí kvůli obavám východních členů aliance z Ruska.

Jana Černochová

Příslušníci českého 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany budou v Litvě po celý letošek. V polovině roku ale osm desítek nyní nasazených vojáků vystřídají čerstvé síly libereckého pluku. Ve čtvrtek Černochová navštíví další českou jednotku působící v Lotyšsku.

Jádro 1. úkolového uskupení chemické ochrany tvoří zejména liberečtí chemici, doplňují je ale i vojáci z dalších armádních útvarů včetně Vojenské policie nebo předsunutých leteckých návodčích, tzv. JTAC.

Jednotka má za úkol radiační a chemický průzkum, odběry vzorků nebo dekontaminaci osob, raněných, techniky i materiálu. Armáda poprvé v misi nasadila nová vozidla radiačního a chemického průzkumu na podvozku Iveco, k dispozici ale jsou i desítky kusů další techniky. Zatímco vojáky do Pobaltí přepravil armádní speciál, techniku na místo armáda poslala po železnici.

Černochová s Řehkou, které doprovodilo i několik senátorů a poslanců, si na základně prohlédli techniku i vybavení nejenom české jednotky, ale také spojenců, včetně bojového tanku Leopard 2, který bude brzy využívat rovněž česká armáda. Diskutovali také s vojáky, které zajímaly otázky spojené se zajištěním vybavení mise i třeba náboru. Kromě návštěvy českých vojáků Černochová využila cestu k jednání se svým litevským protějškem Arvydasem Anušauskasem. Mluvili spolu o nasazení českých vojáků, pomoci Ukrajině nebo o summitu NATO, který se v červenci bude konat ve Vilniusu.

"Mise v Litvě i v Lotyšsku mají za cíl to, co se řeší na půdě NATO dnes a denně a co bude předmětem jednání i summitu NATO ve Vilniusu. To znamená strategické odstrašení Ruské federace i dalších případných agresorů od myšlenek na ohrožování kteréhokoli ze členů aliance," řekla Černochová. "Proto považuji za extrémně důležité, aby naši vojáci v Pobaltí dále působili a měli tam i potřebné zázemí a vybavení. Jako ministryně obrany to beru jako jednu ze svých priorit," doplnila.

Mluvčí jednotky Petr Šabaka ČTK řekl, že život vojáků na litevské základně se odehrává v ubytovnách postavených z kontejnerů a v různých typech stanů. V jednom z nich je umístěna i společenská místnost, ve které si vojáci mohou například zahrát kulečník. Ve volném čase mají i příležitost opustit základnu. Šabaka působí v jednotce také jako kaplan. Pro vojáky pořádá bohoslužby, především je ale pro ně k dispozici, když potřebují podpořit, označil se za naslouchající ucho a chodící dobrou náladu.

V kanceláři velitele má jednotka umístěnu zarámovanou českou vlajku. Liberečtí chemici ji berou s sebou na všechny mise od roku 2007, byla tak v Afghánistánu i v Iráku.

Do Litvy jednotka přijela ještě před českými prezidentskými volbami. Přímo na základně proto byla ve spolupráci s ambasádou vytvořena volební místnost. Nejvíce hlasů v ní získal bývalý vrcholný představitel armády a nyní zvolený prezident Petr Pavel.

V Litvě čeští vojáci působí v rámci alianční předsunuté přítomnosti eFP (enhanced Forward Presence) pod německým velením. Podobná uskupení NATO vyslalo i do dalších pobaltských zemí a východních členských států nejprve v reakci na ruské obsazení Krymu a později na invazi Ruska na Ukrajinu. Chemici v Litvě vystřídali strakonické příslušhíky protiletecké obrany, kteří v eFP působili od poloviny roku 2021. Před nimi v misi od roku 2018 působili příslušníci mechanizovaného praporu a jednotky elektronického boje.

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Související:

Nejnovější