Češi i Ukrajinci z Česka míří na ukrajinskou hranici vyzvednout uprchlíky

Mnoho Ukrajinců z České republiky přijelo na slovensko-ukrajinskou hranici vyzvednout své rodinné příslušníky či známé, kteří utíkají z válkou zasažené Ukrajiny. Vyplývá to ze zjištění ČTK na hraničních přechodech. Na místo také míří řada Čechů, kteří odváží uprchlíky, s nimiž jsou předem domluveni, ale i úplně neznámé občany, kterým mnohdy i nabízí místo k přespání.

Situace na ukrajinských hranicích

Podle slovenské policie do země oproti předchozímu období proudí od jeho východního souseda mnohem více lidí. Uprchlíci na hraničních přechodech čekají dlouhé hodiny na odbavení, s sebou mají cestovní tašky, někteří se vydali na cestu jen se základními potřebami.

V příhraničních vesnicích Vyšné Nemecké a Ubľa dnes parkovaly desítky vozidel s českými či ukrajinskými poznávacími značkami. Často šlo o Ukrajince, kteří pracují v České republice.

"Musím vyzvednout ženu a děti, pojedeme do Česka. Mnoho krajanů přišlo vyzvednout rodiny kvůli válce," řekl ČTK muž, který se představil jako Leonid. Dodal, že s rodinou bydlel na Ukrajině zhruba 150 kilometrů od slovenských hranic a že v Česku pracuje ve stavební firmě.

Zatímco na slovenské straně hranic čekali kromě jiných ukrajinští muži, přes přechody mířily na Slovensko především ženy a děti. Od vyhlášení mobilizace na Ukrajině tamní úřady nepovolují mužům od 18 do 60 let odchod ze země.

"Jsem ráda, že jsme konečně opět spolu. Trvalo to dlouho, ale podařilo se," řekla ČTK matka dvou dětí, která se na hraničním přechodu vítala s manželem vzájemným obejmutím.

Například u obce Ubľa se k hranicím dostala jen část vozidel, jejichž řidiči přišli vyzvednout uprchlíky. Více řidičů muselo odstavit auto na kraji silnice ještě před příjezdem do vesnice, která nemá kapacity na zvládnutí velkého počtu vozidel. Také u většího přechodu Vyšné Nemecké/Užhorod parkovalo mnoho aut.

Mnoho z nich má nejen českou registrační značku, ale i posádku. Řada Čechů rovněž zamířila na hranice pomoci lidem, kteří utíkají ze země a hledají přístřeší. "Ukrajinské hranice. Tisíce lidí prchající před válkou. Kromě odvozu potřebují deky, léky, vodu, jídlo, přesnídávky pro děti. Pokud jedete, vezměte do auta určitě dětské autosedačky a podsedáky...," napsal na facebooku novinář Jan Tuna, který jako jeden z dobrovolníků odjel na hranice pomáhat uprchlíkům.

Slovenské policejní prezidium uvedlo, že za 24 hodin do dnešního rána vstoupilo na Slovensko z Ukrajiny přes 10.500 lidí, zatímco běžně tak činí kolem 1400 cestujících. Čekací doby při vstupu na Slovensko odhadlo i na deset hodin, odbavování podle něj zpomalují celní kontroly na ukrajinské straně. Vyšší počty případů nelegálního překročení hranic policie nehlásila. Policistům i přímo na hraničních přechodech asistují slovenští vojáci, kteří kromě jiného pomáhají uprchlíkům se zavazadly.

Slovenský parlament v pátek schválil novelu zákona o azylu, která má zjednodušit administrativní proceduru při přijímání uprchlíků. V souvislosti s příchodem lidí z Ukrajiny slovenská vláda vyhlásila mimořádnou situaci v zájmu rychlejšího přijímání potřebných opatření. Ukrajinci se mohou v zemi zaměstnat hned po získání statusu dočasného útočiště. Ukrajinští občané nově mohou cestovat ve vlacích národního dopravce ZSSK bezplatně, podobné opatření některé kraje zavedly i pro příměstskou autobusovou dopravu.

Témata: Ukrajina

Německá policie šetří napadení europoslance, který vylepoval plakáty

04.05.2024 21:37 Německého europoslance Matthiase Eckeho (SPD) v pátek napadla a vážně zranila skupina útočníků při…

Polsko si stěžuje na ruské kybernetické útoky

04.05.2024 18:02 Polsko v sobotu odsoudilo kybernetické útoky ruské skupiny APT28 a uvedlo, že se rovněž stalo…

Rusko má ukrajinského prezidenta Zelenského na seznamu hledaných osob

04.05.2024 15:59 Rusko vydalo zatykač na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, informovala v sobotu ruská…

Američané si nadále nepřejí izraelský postup do Rafáhu

04.05.2024 10:15 Washington nadále odrazuje Izrael od útoku na Rafáh na jihu Pásma Gazy. Podle amerického ministra…

Izrael chce najít nové zahraniční dodavatele, zvažuje i Česko

03.05.2024 21:50 Izrael se po rozhodnutí turecké vlády o zastavení vzájemného obchodu chystá najít nové zahraniční…

Izrael dává Hamásu týden na přijetí dohody o příměří

03.05.2024 19:49 Izrael dává palestinskému radikálnímu hnutí Hamás týden na přijetí dohody o příměří a propuštění…

Rusko tajně dodává ropu do KLDR, upozornili Američané

03.05.2024 09:26 Rusko tajně dodává rafinovanou ropu do Severní Koreje v množství, které pravděpodobně přesahuje…

NATO znepokojuje ruská hybridní válka. Cílem je i Česko

02.05.2024 21:43 NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na…

Kuleba řekl. kdy půjde Rusko zapojit do mírových rozhovorů

02.05.2024 19:36 Šéf ukrajinské diplomacie Dmytro Kuleba se domnívá, že Rusko bude možné zapojit do mírových jednání…

Američané viní Rusko z používání chemických zbraní na Ukrajině

02.05.2024 09:11 Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s…

Související:

Nejnovější