Češi mají peníze. Mezi lidmi je gigantických 731 miliard úspor

Byty jsou velmi žádaná komodita. O to více v době, kdy inflace míří k 10 % a lidé vidí, že jim sahá na úspory. Těch je mezi Čechy nejvíce v historii – rekordních 731 miliard. Obava, aby jim inflace úspory zcela „nesežrala“, je vede k tomu, že investují. A kam investovat jinam než do koupi nemovitostí? Říká pro newsbox.cz Ondřej Šťastný, hlavní analytik Central Group.

finance

Současný vývoj ekonomiky aktivuje lidi, kteří mají úspory. Vezmou své velmi nízce úročené peníze z banky a investují je do koupi bytu, byť mají vyřešené svoje vlastní bydlení. Takový byt pak v naprosté většině případů vstupuje na nájemní trh. Vlastní hodnota bytu možná meziročně nevzroste už o 20 až 25 %, jak jsme viděli v minulých letech. Ale minimálně o 5 až 10 % naroste. K tomu se připočte možnost pronájmu. Dříve se dalo na pronájmu získat 5 % ročně. To už dnes neplatí, ale 2 až 3 % ročně se na tom získat dají.
 
Česká národní banka ve čtvrtek skokově zvedla základní úrokovou sazbu na 4,5 procenta. To je nejvíc za 20 let. Turbulentní vývoj ekonomiky bude mít obrovský dopad na nemovitostní trh. Znovu totiž zdraží půjčky na bydlení. Více než 50 % klientů Central Group nyní při koupi bytu čerpá hypotéku. V horizontu nejbližších měsíců počet úvěrových klientů klesne zhruba o 1/3.
 
Sazby hypoték už rostou nahoru, lidé ale stále ještě využívají dostupnější limity pro půjčky, které se ale od 1. 4. změní. Ještě do konce března mají čas dosáhnout na hypotéku lidé, kteří se později do limitů nevejdou.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější