Češi opět jeví zájem o cestování, zájem o letenky meziročně stoupl

Češi po dvou letech pandemie a omezení chtějí opět více cestovat. Prodej letenek zatím letos oproti stejnému období loni stoupl zhruba o 40 procent, postupný nárůst zhruba o třetinu je patrný i při srovnání úvodních dvou letošních měsíců. Pro ČTK to uvedli prodejci letenek, kteří očekávají, že poptávka bude v následujících měsících růst ještě výrazněji. I tak jsou však současné prodeje zatím ani ne poloviční než před krizí.

Cestování, ilustrační foto

Zájem o letenky je zatím podle prodejců vyšší než se očekávalo. "Jde o kumulaci několika faktorů. Ve společnosti panuje mírný optimismus, že se pandemická situace zlepší, také se znovu otevírají covidem uzavřené země. Zároveň jsou velmi nízké ceny letenek do atraktivních destinací, kam létá víc aerolinek a funguje tak větší konkurence," uvedl ředitel portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Prodeje v úvodních týdnech roku táhly exotické destinace. Prodejci uvedli, že v kurzu byla například Dubaj, Mexiko, Srí Lanka, Maledivy nebo také New York. Z evropských zemí je pak podle nich zájem hlavně o destinace na jihu Evropy.

Chuť opět cestovat povzbuzuje podle dopravců postupné uvolňování pravidel pro vstup turistů do jednotlivých zemí. Trejbal v této souvislosti zmínil například Thajsko, které od února zrušilo pro očkované povinnost několikadenní karantény. "Aktuálně jsme prodali do Thajska za několik dní víc letenek než za celý minulý rok," podotkl. Stejný efekt podle něj zapůsobil například při cestách do USA.

Prodejci se shodují, že pandemie a s ní spojená omezení chování Čechů při nákupu letenek pozměnila. Podle Lenky Kašické ze Student Agency nyní cestovatelé více vyčkávají a jsou stále ještě opatrnější. Zatímco před pandemií se letenky kupovaly zpravidla až tři a více měsíců před plánovaným letem, nyní je to pouze jen měsíc předem.

"Očekáváme ale, že se postupně začnou nákupní zvyky cestujících vracet a nebudou se tak obávat koupit letenku i několik měsíců dopředu," uvedla Kašická. Podle Letušky.cz zřejmě kvůli covidu výrazně stoupl zájem i o cestovní pojištění, které si na portálu pořídí téměř každý druhý nakupující, což je asi dvakrát více než před pandemií. "Jde zejména o variantu pojištění, které kryje i výlohy spojené s nenadálými situacemi okolo covid-19,“ dodal Trejbal.

Prodejci očekávají, že zájem o letenky bude v následujících týdnech a měsících postupně růst. Student Agency v této souvislosti připomnělo, že v minulosti patřil začátek roku k nejsilnějším měsícům, nyní i kvůli zatím opatrnějšímu chování Čechů při nákupu letenek bude zřejmě poptávka stoupat postupně během roku.

S růstem poptávky postupně stoupá i počet obnovených leteckých linek. Pražské letiště nyní ve svém letovém řádu nabízí přes 80 destinací, číslo se však bude patrně brzy zvyšovat. "Očekáváme, že počet nabízených destinací v letošním létě bude vyšší než v loňském roce. Letecké společnosti již potvrdily otevření zcela nových spojení například do Alicante, Fara nebo Tivatu. Současně je také potvrzena obnova provozu do destinací, kam byly lety z důvodu pandemie přerušeny, jako například do New Yorku. Předpokládáme také navýšení frekvencí a kapacit na již obsluhovaných destinacích," řekla mluvčí letiště Klára Divíšková.

Témata: cestování

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Související:

Nejnovější