Češi ukončili deset let trvající čekání na medaili, výhru zajistila gólová smršť ve třetí třetině

Čeští hokejisté ukončili čekání na medaili ze světového šampionátu. V zápase o bronz porazili po velkém obratu výběr USA 8:4, především díky šesti brankám ve třetí třetině. David Pastrňák během ní zaznamenal hattrick.

David Pastrňák právě vstřelil jeden z osmi gólů národního týmu v utkání o bronz.

Trenéři sice ve třetí třetině prohraného semifinále s Kanadou zkoušeli jiné složení útoků, pro nedělní zápas o bronz se však vrátili k osvědčené sestavě. 

Lépe do něj ovšem vstoupili Američané, byli střelecky aktivnější. Gólu se dočkali v polovině 10. minuty, kdy se nahození odrazilo ke Karsonu Kuhlmanovi, který neměl problém poslat kotouč za Karla Vejmelku. 

Krátce poté navíc v útočném pásmu fauloval Jiří Černoch a soupeři nabízenou přesilovku využili. Do střelecké pozice si odskočil Adam Gaudette a překonal českého brankáře. Sám Černoch se ale postaral o odpověď, když v 16. minutě propálil amerického gólmana mezi betony.

Čeští hokejisté naložili s první přesilovkou, respektive její úvodem, špatně. Týmu USA totiž umožnili vstřelit branku v oslabení, podruhé se prosadil Kuhlman. 

Vejmelku nahradil od druhé části Marek Langhamer. Kontaktní branky se jeho spoluhráči v poli dočkali ve 33. minutě. Puk našel ve skrumáži před brankou Jiří Smejkal a pohotově jej dostal do sítě. 

Reprezentantům náramně vyšel vstup do třetí třetiny. Po jednapadesáti sekundách vypálil od levého mantinelu David Pastrňák, nově hrající ve druhé lajně, a usmálo se na něj štěstí. 

Za necelé dvě minuty později navíc dokonali hokejisté obrat. Po vyhraném buly se do puku opřel kapitán Roman Červenka a vstřelil gól na 4:3. Za další minutu přidal pátou trefu opět Pastrňák. 

O další dvě branky národního týmu se postaral David Kämpf. Nejprve v oslabení dokonal Smejkalův únik, pak potrestal americkou hru bez brankáře. Langhamera sice ještě překonal Thomas Bordeleau, ale z přesilovky v poslední minutě dokonal Pastrňák hattrick a stanovil konečný stav.

Český hokej se tak po deseti letech dočkal medaile z mistrovství světa v ledním hokeji, tentokrát bronzové. 

Témata: hokej

Související:

Nejnovější