Češi většinou rozumí tomu, co znamená inflace, vyplývá z průzkumu

Pojem inflace chápe správně 78 procent Čechů a téměř tři čtvrtiny lidí vědí, že s investováním se oproti spoření pojí větší výnosy i riziko. Vyplývá to z aktuálního průzkumu investiční platformy Portu vypracovaného s agenturou Ipsos. V porovnání s loňským podzimním šetřením investiční gramotnost Čechů sice stoupla, podle autorů průzkumu roste ale povědomí o světě investic pomalu.

Peníze CZK, ilustrační fotografie

Růst indexu dávají do souvislosti se současnou situací na trhu, která lidi nutí řešit aktivně své finance. Inflace v Česku překročila v dubnu 14 procent a je nejvyšší za téměř 30 let.

V průzkumu se měřila znalost Čechů v oblasti investic. Hlavním cílem bylo zjistit úroveň vědomostí o investování, spoření, rizicích výnosu, vlivu inflace a ověřit znalosti trhu s akciemi. On-line dotazník vyplnil na přelomu dubna a května reprezentativní vzorek populace zhruba tisícovky respondentů.

"Současná situace na trzích a v ekonomice nutí lidi více přemýšlet, jak nakládat se svými investičními prostředky. Lidé tak více shánějí informace, obracejí se pro radu a obecně více své investice řeší. To je alespoň jedna z mála pozitivních věcí na současné situaci," podotkl ředitel externí komunikace a obchodu Burzy cenných papírů Praha Jiří Kovařík.

Nejlepší znalosti prokázali respondenti mezi 45 a 53 lety. Největší zásluhu na růstu indexu investiční gramotnosti mají ale lidé mezi 18 až 35 lety, což si autoři průzkumu vysvětlují tím, že mladí mohou mít problém vyjít s penězi. Nutí je to aktivněji řešit osobní finance. "Musí se o peníze více zajímat, a možná právě proto roste i jejich investiční gramotnost," uvedl Radim Krejčí, zakladatel on-line investiční platformy Portu, která se zavázala dlouhodobě měřit, jak jsou na tom Češi se znalostmi v investování. Mladí se nejvíce zlepšili v pochopení témat diverzifikace, rozdílu mezi spořením a investováním a v principu složeného úročení.

Oproti podzimu se zlepšily také znalosti žen, podle výkonné ředitelky Asociace pro kapitálový trh Jany Brodani se lépe vyznají v inflaci, v diverzifikaci rizik i v rozdílu mezi spořením a investováním. "Oproti tomu za muži stále výrazně zaostávají, když přijde na komplexnější témata, jako je měnové riziko, složené úročení nebo zdanění cenných papírů," sdělila Brodani.

"Inflace se už bohužel dostala svou výší do povědomí většiny populace. Ne vždy však domácnosti vědí, jak na takovouto inflaci reagovat, nebo jaké produkty mají k dispozici pro ochranu svých úspor. V oblasti investiční gramotnosti je proto potřeba ještě více informovat o různých možnostech, ať už o investování do akcií, dluhopisů a dalších instrumentů napřímo, prostřednictvím předdefinovaných strategií, nebo aktivně řízených fondů. Pro všechny však platí, že je nezbytné investovat dlouhodobě, pravidelně, a diverzifikovaně," konstatovala Brodani.

Lepší znalosti mají respondenti s ukončeným vysokoškolským vzděláním a ti, kteří bydlí ve velkých městech. Stejně jako loni na podzim, kdy Portu vydalo první data investiční gramotnosti, vědí nejvíce o investování lidé v Praze a ve Středočeském kraji. Naopak nejhorší výsledky vyšly v ekonomicky slabších regionech, tedy v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Průzkum také zjistil, že dvě třetiny respondentů si v investicích nevěří. Nejvíce o sobě pochybují lidé ve věku 54 až 65 let, více než třetina z nich se považuje za zcela nezkušené a neznalé investory. Naopak nejvíc si věří lidé do 35 let. Sebevědomější jsou muži, za zcela nezkušené investorky se považuje 42 procent respondentek a 21 procent respondentů.

Témata: inflace | lidé | průzkumy

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější