Česká ekonomika může v zimě mezičtvrtletně mírně klesnout

Českou ekonomiku letos přibrzdí především domácí poptávka, podporu by jí naopak měly dodat fixní investice a vládní výdaje. V zimě tak možná česká ekonomika mírně mezičtvrtletně klesne. Novinářům to dnes při představení ekonomické prognózy řekla hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Ilustrační fotografie.

Příští rok očekává mírný růst do jednoho procenta. Za tzv. technickou recesi je považován mezičtvrtletní pokles sezonně očištěného reálného čtvrtletního hrubého domácího produktu (HDP) v alespoň dvou po sobě jdoucích obdobích.

Inflace podle Horské nadále odráží domácí i externí vlivy, které budou postupně převažovat. V dalších měsících podle ní inflaci vyženou nahoru především ceny energií. Od České národní banky (ČNB) ekonomka očekává stabilitu sazeb a devizové rezervy i nadále připravené na podporu koruny. První snížení sazeb podle ní přijde až ve třetím čtvrtletí roku 2023. "Český trh práce zůstává utažený, což napomůže k růstu mezd. Ty ještě letos setrvají reálně v záporu, ale příští rok by se měly dostat do mírného plusu,“ dodala.

Průmyslu podle Horské nyní napomohlo snížení problémů v dodavatelských řetězcích a aktuální zvolňování cen ve výrobě. Negativně naopak podle ní působí ochlazující poptávka. Vývoj průmyslu reflektuje zahraniční obchod, který bude letos i příští rok v záporné bilanci. Maloobchod zase drží při zemi záporné reálné mzdy. Rozpočet se musí vydat na cestu k dlouhodobé udržitelnosti a dostat pod kontrolu strukturální schodek, dodala.

Podle Horské koruna setrvá slabší. Nepomůže jí totiž oslabení globální poptávky ani zpomalení tuzemské ekonomiky během letošní zimy. V bankovním sektoru klesá poptávka po úvěrech, vklady jsou však i nadále vysoké. "Očekáváme, že výnosy u desetiletých českých dluhopisů mohou v následujících měsících mírně růst, v okolí čtyř procent se pak budou pohybovat i v rámci příštího roku. Návrat výnosové křivky z inverze do normálu je ale ještě velmi vzdálený, výhledově koncem roku 2024,“ podotkla ekonomka Raiffeisenbank.

Témata: ekonomika

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější