Česká pošta má z pandemie ztráty 779 miliard Kč, Hamáček pro ni chce kompenzace

Česká pošta měla kvůli koronavirové krizi ztráty za 779 milionů korun. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) kvůli tomu chce jednat s ministerstvem financí o covidových kompenzacích pro podnik. Dosavadní pokusy však podle něj byly neúspěšné. Uvedl to na dnešní tiskové konferenci. Ministr také označil situaci ve firmě za stabilní, jednání mezi vedením a odbory podle něj fungují. Hrozbu stávky, kterou na konec měsíce ohlásily menší odborové organizace, označil za bezdůvodnou.

Česká pošta

Česká pošta je podle Hamáčka jediným velkým subjektem, který nebyl kompenzován za ztráty během pandemie. Poukázal přitom na dotace například pro dopravce nebo podnikatele. "Nepřijde mi férové, aby Česká pošta byla opět jediným otloukánkem, který to zaplatí ze svého. Ve finále se to dotkne samotných zaměstnanců," řekl ministr. Ztráty podnik vyčíslil za jednotlivé covidové vlny na celkem 779 milionů korun. Ztráty plynuly například ze zavření některých poboček, absencí zaměstnanců a protikoronavirových opatření.

Hamáček k tomu uvedl, že už několikrát inicioval jednání o kompenzacích s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO), zatím však bez výsledku. Schillerová podle Hamáčka nabídla první termín jednání až po volbách do Sněmovny. Hamáček bude chtít o kompenzacích jednat i s ministrem průmyslu, obchodu a dopravy Karlem Havlíčkem (za ANO).

Hamáček dnes okomentoval také současná jednání vedení České pošty s odbory. Ty jsou nyní zaměřená především na novou kolektivní smlouvu. Podle ministra osm z deseti odborvých organizací v podniku chce pokračovat v jednáních. To potvrdila i předsedkyně největší odborové organizace P KOV Jindřiška Budweiserová. Odborové organizace NOS a SOS-21 naopak vyhlásily na konec měsíce stávku, podle podniku patří k těm menším. Ministr odmítl, že by byl v podniku porušován zákon. Uvedl že letos se v něm uskutečnilo desítky kontrol bez zjištěných pochybení.

Česká pošta provozuje 3200 poboček a zaměstnává téměř 27.000 lidí. Pobočková síť by se měla v roce 2023 oddělit do samostatného státního podniku.

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější