Česká pošta od dubna zvýší zaměstnancům mzdy

Česká pošta od 1. dubna navýší tarifní mzdy v průměru o pět procent. Zároveň zaměstnanci pošty dostanou hodnotnější stokorunové stravenky místo devádesátikorunových, ale přispívat si na ně budou stejně jako dosud 20 Kč. Na navýšení mezd a vyšší stravenky vynaloží podnik do prosince 397,3 milionu Kč. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Matyáš Vitík.

Česká pošta

Odborové organizace přijaly návrh vedení podniku jako značně nedostatečný. Vnímají ho jako první krok, kterým se přiblíží ke svému návrhu, jímž je navýšení mezd o deset procent. Obě strany se dohodly, že jednání o mzdách s ohledem na ekonomickou situaci firmy budou pokračovat v červnu, dodal mluvčí pro ČTK. Aktuální vyjádření odborů ČTK zjišťuje.

Loni Česká pošta mzdy nezvyšovala, pouze zaměstnancům vyplácela mimořádné odměny. Podle odborářů je průměrná mzda pošťáků dlouhodobě nižší, než je celorepublikový průměr. Nyní je podle nich zhruba 8000 Kč pod průměrnou mzdou v ČR, která přesahuje 40.000 Kč.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na začátku února oznámil, že stát letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb.

Česká pošta předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Státní podnik provozuje 3200 poboček a zaměstnává zhruba 25.000 lidí. Od státu má nárok na úhradu nákladů za poskytování základních služeb do výše 1,5 miliardy Kč. Limit pro kompenzaci by se měl podle návrhu Rakušana odstranit.

Témata: Česká pošta

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější