Česká pošta se letos dočká významných změn. V prvním kroku se mění vedení

Českou poštu od března dočasně povede dosavadní ředitel poštovní služby podniku Miroslav Štěpán. Současný šéf podniku Roman Knap z funkce na konci února odejde. Stát zároveň letos zahájí rozsáhlou transformaci České pošty. Jejím cílem bude redukce nákladů a zmodernizování jejích služeb. Řešit se bude i možné rozdělení státního podniku a služeb.

Česká pošta

Stálého generálního ředitele firmy ministerstvo vnitra vybere v novém výběrovém řízení teprve v době, až bude vytvořený konkrétní návrh transformace. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Podle něho by společnost beze změn nepřežila.

Výběr nového ředitele Rakušan v minulosti zdůvodnil nutností dát poště nový impulz při její transformaci. Ministerstvo vnitra tak loni vyhlásilo výběrové řízení, do něhož se přihlásilo deset uchazečů včetně Knapa. V řízení však podle ministra žádný z uchazečů neuspěl. Resort proto do čela firmy zatím dočasně postavil Štěpána, nového generálního ředitele pak vybere v novém výběrovém řízení. "Potřebujeme nezpochybnitelného ředitele a silnou osobnost, která zvládne základní kroky ve dvou letech transformace," řekl Rakušan.

Štěpán zatím poštu povede jako zástupce generálního ředitele. "Hlavním úkolem bude spolupráce s ministerstvem vnitra a dalšími institucemi na transformaci České pošty. Bez tohoto kroku jsou dlouhodobě poštovní služby v ohrožení. Jedním ze stěžejních bodů bude změna podoby pobočkové sítě při zachování dostupnosti služeb pro občany a pro stát,“ řekl ČTK Štěpán po tiskové konferenci.

Končící Knap ve vyjádření pro ČTK poděkoval za spolupráci všem zaměstnancům pošty. "Za mého působení pošta dorovnala standardy, které jsou jinde zcela běžné, jen ve státním podniku dlouhou dobu scházely," řekl. Podle něj se během jeho působení snížily náklady na provoz o jednu miliardu, stabilizovala se situace se zaměstnanci a rozšířily se některé služby. Základem budoucí transformace je podle něj oddělení státních služeb od komerčních. O Štěpánovi řekl, že má veškeré předpoklady, aby agendu unesl. "Poštu zná, nemusí se jako člověk, který přichází zvenku, rozkoukávat," dodal Knap.

Ministerstvo zároveň připravuje transformační plán České pošty, který podnik přizpůsobí novým trendům. Cílem bude redukce nákladů a úspora v provozu, bez toho by podle ministra firma jen prohlubovala ztrátu.

Ve hře je tak podle ministra například rozdělení podniku do dvou odnoží. Pod státem by dál zůstaly služby, které nemají ziskový charakter, například listové zásilky. Do druhé odnože by pak mohly podle Rakušana přejít služby, které mohou být na trhu konkurenceschopné. Zmínil například balíkové nebo logistické služby. Tato část by mohla mít podle Rakušana podobu akciové společnosti, v níž by měl stát plný nebo alespoň částečný podíl. Prověřit chce také fungování pobočkové sítě, zejména pak ve velkých městech. Podle něj nehrozí rušení poboček v regionech.

O přesné podobě transformace podle Rakušana ministerstvo povede rozsáhlé diskuse s dalšími úřady, samosprávami nebo odbory. Definitivní podobu změn bude schvalovat vláda.

V posledních letech Česká pošta hospodaří v červených číslech. Předloni snížila ztrátu o polovinu na 681 milionů korun. V předchozím roce vykázala propad 1,37 miliardy korun. Provozní výnosy v roce 2021 vzrostly o 400 milionů na 19,55 miliardy korun. Pošta provozuje v zemi zhruba 3200 poboček a poskytuje na základě licence od Českého telekomunikačního úřadu základní poštovní služby na celém území státu.

Témata: Česká pošta

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Zemanův zdravotní stav se nemění, uvedla nemocnice

19.03.2024 14:08 Zdravotní stav bývalého prezidenta Miloše Zemana se v noci z pondělí na úterý nezměnil. Zeman od…

Počasí: Meteorologové varují před nočním mrazem

19.03.2024 12:32 Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý vydal novou výstrahu před mrazem ve vegetačním…

Zeman je při vědomí, hospitalizace bude pokračovat

18.03.2024 14:10 Lékaři v pondělí zhodnotili zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží…

Související:

Nejnovější