Česká tisková agentura (ČTK) zveřejnila chybnou neobjektivní informaci

Česká tisková agentura (ČTK) poskytující tuzemským i zahraničním médiím zpravodajský servis neobjektivně pokrývá události, o nichž v rámci infobanky informuje své odběratele. Ve zprávě o odhalení pamětní desky velitele československých pilotů v řadách britského Královského letectva (RAF) Karla Janouška, publikované dnes 27.10.2021 v 11:46:25, zcela vynechala iniciátorskou roli serveru EuroZprávy.cz.

ČTK

Mainstreamový zpravodajský server EuroZprávy.cz dnes ve spolupráci s Městskou částí Prahy 2 odhalil maršálovi RAF Janouškovi pamětní desku. S nápadem na odhalení desky přišel redaktor serveru EuroZprávy.cz Petr Třešňák a vydavatelství se na ni podílelo i finančně.

O této skutečnosti včetně avíza k dnešnímu odhalení desky byla informována přední tuzemská média tiskovou zprávou, kterou marketingové oddělení vydavatelství INCORP a.s. rozeslalo dříve tento týden.

Jedním z příjemců tiskové zprávy byla i agentura ČTK, který v rámci svého servisu o této události ve středu informovala. Zcela však vynechala roli serveru EuroZprávy.cz i jejího redaktora, bez nichž by k odhalení desky nedošlo.

Zprávu v neobjektivním znění následně publikovala některá česká média, například zpravodajský server České televize ct24.cz. V době uzávěrky článku se chybně znějící zpráva stále nachází v servisu ČTK.

O pochybení byla ČTK vedením společnosti INCORP informována telefonickou i e-mailovou formou, ke sjednání nápravy ze strany agentury ale nedošlo.

Lukáš Kňazovický, šéfredaktor serveru EuroZprávy.cz

Témata: ČTK

Nejnovější