České Budějovice, Most, Jihlava, Chomutov i Ústí mají zvolené primátory

Ustavující zasedání městských zastupitelstev bude mít po dnešku za sebou 22 z 27 statutárních měst v ČR. Je mezi nimi i Ústí nad Labem, kde dohodu o vzniku magistrátní koalice uzavřeli politici těsně před jednáním. Koaliční smlouvu dnes podepsali také v Jihlavě a Jablonci nad Nisou. Nejistota ohledně podoby magistrátní koalice trvá v Praze a Hradci Králové. Starostu má i Vsetín, kde byl do čela města po pěti letech opět zvolen Jiří Čunek (KDU-ČSL). V Moldavě na Teplicku se budou muset volby opakovat. Podle soudu tam volili i lidé, kteří neměli právo hlasovat.

Ústí nad Labem

Ustavující zasedání zastupitelstev se podle zákona měla uskutečnit nejpozději dnes, pokud nebyl výsledek voleb napaden u soudů. To je ze statutárních měst případ Frýdku-Místku, Kladna, Prahy a Teplic. Pátým statutárním městem, kde se zastupitelé dosud nesešli, je Třinec. Jeho vedení se rozhodlo zákonnou lhůtu pro svolání nedodržet. Podle primátorky Věry Palkovské (Osobnosti pro Třinec) je potřeba více času na přípravu záležitostí, kterými se ustavující zastupitelstvo bude zabývat. Konat by se proto mělo 4. listopadu.

Ve většině měst byla koalice dohodnuta s několikadenním předstihem. V Ústí nad Labem ale podepisovali politici koaliční smlouvu na poslední chvíli před dnešním ustavujícím zasedáním zastupitelstva. Primátorem zastupitelé opět zvolili Petra Nedvědického z vítězného hnutí ANO. Kromě zástupců ANO, SPD zasedne v ústecké městské radě i Věra Nechybová z Ústeckého fóra občanů (UFO) a Pavel Tošovský z ODS, oba navzdory postoji svých stran.

Těsně před dnešním ustavujícím zastupitelstvem podepsali koaliční dohodu i politici v Jihlavě. Město povedou ANO, ODS a lidovci. Primátorem byl zvolen občanský demokrat Petr Ryška. Součástí koalice zatím nebude Jana Nagyová z ANO. Vyžádali si to ODS a lidovci kvůli tomu, že je Nagyová společně s předsedou ANO Andrejem Babišem obžalovaná v případu dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo.

V čele Mostu dnes zastupitelé potvrdili Jana Paparegu z vítězného hnutí ProMOST. Koalice ProMOST a ANO má v zastupitelstvu o 45 členech pohodlnou většinu 31 hlasů. V Jablonci nad Nisou dnes podepsali koaliční smlouvu zástupci ODS, Starostů pro Liberecký kraj (SLK), Pirátů a Společně pro Jablonec. Primátorem se stal Miloš Vele z ODS. Vítěz voleb ANO zůstane v Jablonci v opozici.

Primátorkou Karlových Varů je opět Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva obhájila funkci, kterou zastávala v uplynulých čtyřech letech. Koalice ANO, Karlovaráci a Spolu má v 35členném zastupitelstvu 23 křesel. Také v Chomutově zůstane obsazení primátorského postu stejné. V čele města bude dále Marek Hrabáč z vítězného hnutí ANO. Na dnešním ustavujícím zasedání získal 28 hlasů od 35 přítomných zastupitelů. Hrabáč je primátorem Chomutova od prosince 2016. Chomutov povede následující čtyři roky koalice ANO s Novým Severem. V 35členném zastupitelstvu bude mít 18 hlasů, tedy těsnou většinu.

Nejistota o podobě nové magistrátní koalice je už jen v Hradci Králové a v hlavním městě. V Praze dnes Piráti oznámili, že o vedení metropole budou jednat s koalicí Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) a hnutím STAN jen při zapojení Prahy Sobě, se kterou minulý týden uzavřeli dohodu o společném postupu. Koalice Spolu dnes uvedla, že s Prahou Sobě nebude jednat do doby, než skončí jednání s Piráty a STAN, kterým o víkendu dala nabídku na rozložení sil v radě města.

Zastupitelé Hradce Králové se dnes sice sešli na ustavujícím zasedání, ale nové vedení města nezvolili. Pouze složili slib zastupitele a určili, že primátor bude mít pět náměstků, zatímco dosud jsou náměstci čtyři. Rada města bude mít nadále 11 členů. Dnešní jednání pak zastupitelé přerušili a pokračovat v něm budou 15. listopadu. Strany zvolené v Hradci Králové v zářijových volbách se dosud nedomluvily na většinové koalici. O jejím vytvoření bude dál jednat pět subjektů - koalice HDK a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Město budou do zvolení nového vedení řídit současní funkcionáři v čele s primátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS).

Celostátní lídr koalice Spolu a premiér Petra Fiala (ODS) dal po volbách jasně najevo, že by preferoval vznik magistrátních koalic na vládním půdorysu, tedy bez hnutí ANO. Z krajských měst jeho přání nevyslyšeli politici v Brně, Jihlavě, Karlových Varech, Liberci, Olomouci, Ostravě a Zlíně. Také v Hradci Králové občanští demokraté minulý týden navrhli vznik široké koalice zahrnující ANO. Po následném jednání však strany pětikoalice oznámily, že budou dál jednat spolu, a také ODS potvrdila jednání o pětikoalici.

Hnutí ANO po letošních volbách získalo zatím nejvíc primátorských postů. Jeho zástupci byli do čela města zvoleni ve 12 statutárních městech, a to v Havířově, Olomouci, Opavě, Ostravě, Pardubicích, Plzni, Prostějově, Přerově, Ústí nad Labem, Zlíně, Chomutově a Karlových Varech. Dnes by měl být podle předchozích dohod zvolen politik ANO primátorem také v Děčíně. Čtrnáctým primátorem za ANO by měl být podle koaliční smlouvy Jiří Štábl v Teplicích.

Kromě statutárních měst dnes vybrali nové vedení také například ve Vsetíně. Starostou se po pěti letech opět stal lidovec Čunek. Hlasovalo pro něj 12 ze 17 přítomných zastupitelů, pět zastupitelů se zdrželo hlasování. Třiašedesátiletý Čunek, který neměl protikandidáta, se stal starostou Vsetína popáté.

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Související:

Nejnovější