České dráhy v příštím roce zvýší většině svých provozních pracovníků tarifní mzdy

České dráhy v příštím roce zvýší většině svých provozních pracovníků tarifní mzdy o čtyři procenta. U dalších zaměstnanců, zejména v manažerských pozicích, bude růst mezd v průměru o tři a 3,5 procenta. Počítá s tím nová kolektivní smlouva, kterou podnik dnes uzavřel s odbory. Zvýšení mezd dopravce vyjde na 400 milionů korun. ČTK o tom v tiskové zprávě informovaly České dráhy. Společnost zaměstnává zhruba 15.000 lidí. Průměrná mzda v podniku je podle výpočtu ČTK aktuálně kolem 39.000 korun.

Vlaková souprava Českých drah, ilustrační fotografie.

Šéf Českých drah Ivan Bednárik označil výsledek kolektivního vyjednávání za kompromis. "Nikdo od stolu neodchází spokojen. Zachování funkčnosti firmy a sociální smír, tak bych nazval dnešní výsledek," řekl Bednárik. Zároveň připomněl, že současná protikoronavirová opatření a změna cestovních návyků lidí připravila podnik o tržby v řádech miliard korun. Firmě navíc podle Bednárika skokově stoupají externí náklady. "To pochopitelně limituje možnosti zaměstnavatele zvyšovat platy a rozšiřovat benefity,“ dodal.

Bez výraznějších změn zůstane většina podmínek a benefitů pro zaměstnance. Jedinou výraznější změnou je zkrácení dovolené o jeden týden na celkových pět u přibližně 4200 pracovníků, kteří bezprostředně nezajišťují provoz vlaků. Pokud ale zaměstnanec dovolenou v daném roce vyčerpá, bude mít možnost v posledním čtvrtletí čerpat ještě týden placeného volna. S úpravami kolektivní dohoda počítá také u kondičních ozdravných pobytů u skupiny zaměstnanců, kteří nenesou největší zodpovědnost za bezpečnost vlakové dopravy. "To nám pomůže lépe plánovat práci a zvýšit efektivitu,“ vysvětlil Bednárik

Dráhy tak zvýší mzdy i přes současné ztráty způsobené koronavirovou krizí. Vloni celá skupina zahrnující osobního i nákladního dopravce a další dceřiné podniky hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí letošního roku pak skupina skončila ve ztrátě 217 milionů korun.

Témata: České dráhy

Související:

Nejnovější