Česko částečně neuspělo v arbitráži s Diag Human, má zaplatit 15,5 miliardy

Česká republika částečně neuspěla v mezinárodní arbitráži s Diag Human ohledně údajného pochybení ministerstva zdravotnictví při zadávání veřejných zakázek na zpracovatele krevní plazmy. Na základě výsledků arbitráže by tak Česko mělo zaplatit 15,5 miliardy korun. Vláda ale rozhodla o tom, že se Česko proti rozhodnutí odvolá.

Ministerstvo financí

Společnost Diag Human požadovala od státu 52 miliard korun. V tiskové zprávě o tom dnes informovalo ministerstvo financí. Na výsledek arbitráže upozornil server HlidaciPes.

Rozhodčí tribunál se sídlem v Londýně podle ministerstva financí všechny ostatní nároky Diag Human za 36,5 miliardy korun zamítl. Tribunál zároveň stanovil firmě povinnost vzdát se jakýchkoliv dalších nároků vůči ČR. "Ministerstvo financí nález v rozsahu přes 330 stran pečlivě analyzovalo a s jednomyslným souhlasem vlády podává dnes návrh na zrušení nálezu k vrchnímu soudu v Londýně," uvedlo MF. Částku, kterou by mělo MF zaplatit, tvoří 8,3 miliardy korun přiznané v roce 2008 v předchozí obchodní arbitráži a úroky 7,2 mld. Kč k 19. květnu.

Arbitráž je provázána s obchodní arbitráží, kterou vedla Diag Human proti ministerstvu zdravotnictví od 90. let a v roce 2008 v ní rozhodčí tribunál přiznal Diag Human náhradu škody zhruba osm miliard korun. Česko s výsledkem nesouhlasilo a přezkumný rozhodčí senát v roce 2014 rozhodl, že nález z roku 2008 postrádal právní účinky. Následně v roce 2017 Diag Human zahájil proti ČR arbitráž na základě česko-švýcarské smlouvy o ochraně investic.

Nyní v arbitráži soudní tribunál uznal, že ČR porušila dohodu o ochraně investic, a to dopisem tehdejšího ministra zdravotnictví z roku 1992. Ten měl neoprávněně zasáhnout do obchodního vztahu společnosti Conneco (předchůdce Diag Human SE) s dánskou společností Novo Nordisk. Tehdejší ministr zdravotnictví Martin Bojar varoval Dány, že firma podnikatele Josefa Šťávy je nedůvěryhodná.

Dále ČR porušila dohodu o ochraně investic podle tribunálu i následným jednáním různých státních orgánů v průběhu obchodní arbitráže. "Tribunál konstatoval, že rozhodčí nález z roku 2008 nebyl z pohledu mezinárodního práva zrušen a Česká republika je povinna nárok v něm přiznaný uhradit," uvedlo MF.

Na druhou stranu rozhodci zamítli podle MF tvrzení Diag Human, že se ČR dopustila poškození jejich investice tím, že ministerstvo zdravotnictví vyzvalo nemocnice a transfúzní centra ke spolupráci pouze se zpracovateli krevní plazmy vzešlými z výběrových řízení. "Tribunál shledal, že ČR v tomto ohledu jednala v dobré víře a v zájmu veřejného zdraví. Tribunál uznal, že ministerstvo zdravotnictví mělo důležité a oprávněné obavy ze spolupráce se společností Conneco s ohledem na její obchodní model a její reputaci a rovněž že společnosti Conneco nikdy nebyl Českou republikou zaručen monopol na spolupráci s českými nemocnicemi v oblasti zpracování krevní plazmy," uvedlo dále MF. Arbitráž také podle úřadu zamítla tvrzení o údajně protiprávně vedených trestních řízeních proti společnosti Conneco před zahájením komerční arbitráže a o údajné poškozující mediální kampani.

ČR aktuálně čelí pěti mezinárodním arbitrážím, včetně arbitráže s Diag Human. Souhrnná výše všech žalovaných nároků přesahuje 58 miliard korun, z toho 52 miliard požadovala společnost Diag Human.

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Zeman se po letech konečně omluvil Šarapatkovi

17.04.2024 16:49 Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku…

Česko eviduje výpadek léku Algifen. Lékaři znají alternativy

16.04.2024 12:28 Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v…

Fialu přijali v Bílém domě. Biden ocenil spojenectví s Českem

15.04.2024 23:40 Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu…

Česko má nasmlouváno 180 tisíc granátů pro ukrajinskou armádu, řekl Fiala

15.04.2024 21:53 Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na…

V Česku přibylo za týden téměř 1500 nových případů černého kašle

15.04.2024 16:02 V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní…

Volby do Sněmovny by vyhrálo hnutí ANO

14.04.2024 21:23 Podle posledního průzkumu agentury Kantar pro Českou televizi (ČT) by opoziční hnutí ANO vyhrálo…

Schillerová si nedokáže představit, že by ANO vytvořilo vládu s SPD

14.04.2024 16:00 Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, v pořadu České televize Otázky Václava…

Související:

Nejnovější