Česko hodlá v čele Evropské unie dál prosazovat podporu Ukrajiny, řekl Lipavský

Česko hodlá během svého předsednictví v Radě Evropské unie klást důraz na další podporu Ukrajiny, jejíž kandidaturu do EU by mohl schválit tento týden summit unijních lídrů. Novinářům to dnes po jednání s kolegy z ostatních členských zemí řekl český ministr zahraničí Jan Lipavský, který za českou vládu symbolicky převzal předsednickou roli pro příští ministerská zasedání.

Jan Lipavský

S kolegy debatoval například o tom, jak se pokusit pomoci vývozu ukrajinského obilí znemožněnému ruskou blokádou a jak zároveň bojovat s ruskou propagandou, podle níž za nedostatek potravin mohou unijní sankce.

Ministři se dnes vyjadřovali mimo jiné k tomu, zda by Ukrajina v souvislosti s pokračující ruskou invazí měla získat postavení kandidáta členství v evropském bloku. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell před jednáním prohlásil, že neví o námitkách žádné z unijních zemí. Také Lipavský vidí šanci na jednomyslné schválení statusu summitem optimisticky, zejména proto, že takový krok minulý týden podpořili lídři Francie, Německa a Itálie při návštěvě Kyjeva.

"Vnímám, že válka pokračuje a že i partneři na Západě rozumí tomu, že se něco stát musí. Že musí udělat nějaký krok, pokud nemá Evropská unie ztratit v očích Ukrajinců důvěryhodnost," hledal dnes vysvětlení pro rostoucí podporu ukrajinské kandidatury Lipavský. Zároveň však nechtěl předpovídat, zda Kyjev získá souhlas šéfů všech 27 unijních států. Udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku minulý pátek doporučila Evropská komise a dnes se pro něj vyslovil například ministr zahraničí Nizozemska Wopke Hoekstra, jehož země patřila dosud k těm nejskeptičtějším.

Podle Lipavského může být schválení kandidatury milníkem ve vztahu k EU, bude však potřeba další práce, která se bude týkat půlročního českého předsednictví. To oficiálně začne 1. července.

"Je potřeba podporovat dále Ukrajinu, aby obstála v té válce, kterou proti ní vede Rusko, a je potřeba pokračovat i v humanitárních aktivitách," uvedl Lipavský. Unijní země hodlají dále poskytovat Kyjevu zbraně potřebné k odražení ruské ofenzivy na východě a jihu země či přispívat k financování akutních potřeb ukrajinského státu. Česko se kromě toho spolu s několika dalšími zeměmi snaží docílit toho, aby EU vyčlenila další peníze na péči o ukrajinské uprchlíky.

Mezi hlavní témata, o nichž se dnes ministři hovořili, byla pokračující ruská blokáda ukrajinských přístavů, která vede k nedostatku obilovin zejména v afrických zemích. Také tento problém se patrně bude řešit za českého předsednictví, neboť snahy o zajištění dostatečného vývozu zatím nevedly k výsledkům. "Je to promyšlený pokus, jak ve světě způsobit hlad k vytvoření tlaku. Na svět, na Evropskou unii, na Ukrajinu," prohlásil po jednání Borrell.

Unijní diplomacie se podle něho v současnosti snaží africkým zemím vysvětlit, že za nedostatek potravin nemohou unijní sankce, které se na jejich vývoz nevztahují, ale ruská blokáda. Moskva však tvrdí opak a podle některých ministrů včetně Lipavského je zatím její propaganda v Africe úspěšnější. Borrell prohlásil, že odeslal všem africkým ministrům zahraničí dopis, kde situaci objasňuje.

EU podle Borrella doufá, že se podaří dosáhnout dohody v rámci OSN, a podporuje plán vytvoření bezpečného námořního koridoru, kterým by se mohl vývoz ukrajinské pšenice a dalších zemědělských produktů opět rozjet. Dosavadní pokusy o jednání, v němž se k roli prostředníka hlásí Turecko, však posun nepřinesly. "Další varianta je, že to bude Ukrajina schopna zabezpečit svými vojenskými silami, na to by ale musela dostat příslušné prostředky a to je potom na konkrétních státech, které takové systémy mají," řekl Lipavský, podle něhož Česko vojenské vybavení pro zabezpečení ukrajinských lodí poskytnout nemůže.

Rusko nezaútočí na Česko? Čeští politici Putinovi nevěří

29.03.2024 10:12 Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští…

Feriho čeká v dubnu odvolací jednání soudu

28.03.2024 19:41 V dubnu se k soudu vrátí případ bývalého poslance Dominika Feriho, který byl obviněn ze znásilnění.…

Zemanův stav se nadále zlepšuje, odhad termínu propuštění ale nezná

28.03.2024 17:06 Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle…

Fialova vláda uvalila sankce na lidi z proruské skupiny působící v Česku

27.03.2024 17:32 Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela…

BIS za účasti prezidenta zhodnotila bezpečnostní situaci

26.03.2024 12:59 Petr Pavel v úterý jako první prezident od dob Václava Havla navštívil sídlo Bezpečnostní…

Zemanův stav se zlepšuje, propuštění z nemocnice se ale nechystá

25.03.2024 15:50 Hospitalizace exprezidenta Miloše Zemana v pražské Fakultní nemocnici Motol pokračuje. Lékaři v…

Česko eviduje další úmrtí člověka nakaženého černým kašlem

25.03.2024 11:42 V České republice letos zemřel druhý člověk, který byl nakažen černým kašlem. Zemřelá pacientka…

Zemana přeloží na standardní pokoj. Hospitalizace pokračuje

22.03.2024 11:10 Bývalý prezident Miloš Zeman je už přes týden hospitalizován v pražské Fakultní nemocnici Motol.…

Za několik dní začne platit letní čas. Kdy přeřídit hodinky?

20.03.2024 21:44 Na dnešní den 20. března připadl den jarní rovnodennosti, po meteorologickém tak začalo i…

Zeman je stabilizovaný, v pátek by ho mohli přeložit

20.03.2024 19:16 Exprezident Miloš Zeman, který po operaci zůstává v pražské Fakultní nemocnici Motol, je při vědomí…

Související:

Nejnovější