Česko je mezi pěti zeměmi s největším růstem minimální mzdy od roku 2010

Česká republika obsadila v hodnocení zemí s nejvyšším růstem minimální mzdy od roku 2010 pátou příčku. Vyplývá to ze žebříčku, který sestavili odborníci na osobní finance serveru money.co.uk. Minimální mzda za hodinu v Česku za deset let stoupla o téměř 54 procent na 4,1 libry (122 Kč). Nejvíce rostla minimální mzda v Litvě.

Ilustrační fotografie.

Nejvyšší minimální mzdu ze zemí, které jsou členy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), má Austrálie, kde činí 9,38 libry za hodinu. Naopak nejnižší je v Mexiku, 1,02 libry. Průměrná minimální mzda v zemích OECD činí 5,47 libry.

Litva je jedinou zemí, kde se minimální mzda za posledních deset let více než zdvojnásobila, a to na 4,87 libry. Navzdory růstu je Litva v pořadí zemí s nejnižší minimální mzdou na 17. místě.

Česká republika se také objevila na desátém místě v žebříčku zemí s nejvyšším růstem životních nákladů. Za deset let zde stouply o 20,2 procenta.

Server upozornil, že minimální mzda je stanovena zákonem a jejím cílem je udržet spravedlivé vztahy mezi zaměstnavateli a zaměstnanci. V současné době je ale ve většině zemí minimální mzda nižší než životní náklady.

Témata: Minimální mzda | mzdy

Průměrná mzda loni nominálně stoupla, ale reálně poklesla

05.03.2024 15:34 Průměrná mzda činila v loňském roce 43 341 korun, v meziročním srovnání byla o více než tři tisíce…

Související:

Nejnovější