Česko je z hlediska šíření covidu nejhorší v EU. Firmy zavádí home office

Reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření nemoci covid-19, v Česku stouplo na 1,79 a Česká republika je tak podle statistik Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) nejhorší ze zemí EU. Po České republice je ze zemí EU nejvyšší reprodukční číslo v Polsku a Maďarsku (v obou 1,6).

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Nejlépe jsou na tom Malta a Finsko, kde je reprodukční číslo pod hodnotou jedna. Celosvětově je ČR sedmá nejhorší, nejvyšší reprodukční číslo ve světě je v Paraguayi (2,6). V reakci na šíření koronaviru vláda nařídila povinné nošení respirátorů na pracovišti, firmy, kterým to provoz umožní, ale podle podnikatelských svazů obnoví práci z domu nebo zavedou kombinovaný režim.

Respirátory musí na vlastní náklady zajistit zaměstnavatel, což pro mnohé podniky znamená finanční zátěž. Není to ale zásadní téma, problém je spíše s pracovníky, pro které je obtěžující mít po celou pracovní dobu zakryté dýchací cesty.

Zaměstnance, který opatření nebude dodržovat, může nadřízený vykázat z pracoviště. ČTK to dnes řekli zástupci podnikatelů. Naopak finanční správa s možností práce z domu nepočítá, ačkoliv nařízení výrazně zasáhne do výdajů. Za tiskové oddělení finanční správy to uvedl Lukáš Heřtus.

Podniky jsou podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira připravené obnovit pracovní režimy, které měly zavedené v minulých měsících podle vývoje epidemické situace. Většinou podle něj volily, kde to provoz umožňoval, kombinovaný způsob práce z domova a kanceláře. "Firmy, které mohou poskytnout home office svým zaměstnancům, avizují, že toto rozhodně využijí v maximální možné míře," řekla generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků Eva Svobodová. Se zavedením povinnosti respirátorů na pracovišti se podle ní opět zvýší náročnost komunikace a řízení zaměstnanců na dálku.

"Poté, co vláda oznámila, že zavádí povinnost nosit respirátory na pracovištích, se na Hospodářskou komoru začaly obracet firmy, abychom jim zprostředkovali větší dodávky respirátorů pro jejich zaměstnance," řekl Diro. Zaměstnavatelé i pracovníci jsou podle něj ale těmito ochrannými pomůckami většinou předzásobeni ještě z jara, komora proto nepředpokládá, že by byl nedostatek respirátorů a byl problém s jejich vysokou cenou jako v minulosti. Potíže s nedostatkem většího množství respirátorů mohou podle mluvčího mít společnosti, které musí ze zákona na dodavatele vypsat veřejnou zakázku.

Zavedení respirátorů na pracovišti podle Heřtuse provoz finanční správy nezkomplikuje. "Ve shodě s obdobným opatřením proti rozšíření onemocnění covid-19 z letošního července byl zaveden režim, který reguluje používání ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorách objektů finanční správy i v době, kdy epidemická situace nebyla v současné intenzitě rozšíření virové nákazy," řekl. Doplnil, že charakter činnosti správy spočívá v přímém kontaktu s dalšími složkami veřejné správy nebo nakládání s citlivými údaji, práci z domu tak vylučuje.

Vláda o zavedení respirátorů na pracovišti rozhodla ve středu kvůli rychlejšímu šíření nákazy. Respirátory na pracovišti jsou nutné, pokud se na něm ve stejný čas sejdou aspoň dva lidé vzdálení od sebe méně než 1,5 metru.

Česká diplomacie odvolala velvyslance Pivoňku z Ruska

05.05.2024 14:15 Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti…

V Plzni našli v řece lidskou hlavu. Případ si převzali kriminalisté

04.05.2024 13:23 Plzeňská policie se od pátečního večera, kdy ve městě probíhaly populární Slavnosti svobody, zabývá…

Tragická nehoda na D1. Srážku několika vozidel nepřežil jeden člověk

04.05.2024 11:00 Tragická dopravní nehoda se v sobotu dopoledne stala na dálnici D1 v Moravskoslezském kraji. Ve…

WHO připravuje plán nouze pro případ izraelského postupu do Rafahu

03.05.2024 16:51 Světová zdravotnická organizace (WHO) má připravený nouzový plán pro případ izraelské pozemní…

TOP 09 hledá nového nástupce Langšádlové. Tuleja se vzdal nominace

03.05.2024 15:05 Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja (TOP 09) se v pátek rozhodl vzdát…

Ruská kyberšpionáž se týká i Česka. Ministerstvo se ozvalo

03.05.2024 14:14 Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního…

V Česku se řítil vlak bez strojvedoucího po trati. Nakonec vykolejil

02.05.2024 17:20 Vlak bez personálu i cestujících se v úterý samovolně rozjel ze stanice. Jízda jednotky Regionova…

Pohonné hmoty mají zlevňovat kvůli poklesu cen ropy

02.05.2024 14:05 Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení…

Policisté našli pohřešovanou dívku z Ústí nad Labem mrtvou

02.05.2024 12:45 Smutná zpráva ve čtvrtek přišla z Ústeckého kraje. Pohřešovaná patnáctiletá dívka z Ústí nad Labem…

Zemřel zakladatel ODS Miroslav Macek

01.05.2024 16:03 Miroslav Macek se narodil 7. prosince 1944 v Litomyšli a po absolvování lékařské fakulty Univerzity…

Související:

Nejnovější