Česko nejspíš posílá ukrajinské armádě i tanky a BVP. Další zbraně dodá i NATO

Česko podle některých informací poslalo ukrajinské armádě i tanky a BVP. Na sociální síti to dnes naznačil poslanec Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) bližší informace o obsahu dodávek na Ukrajinu neposkytla.

Ondřej Benešík

Česká republika poslala na Ukrajinu více než desítku modernizovaných tanků sovětské výroby T-72M, napsal list The Wall Street Journal (WSJ) s odvoláním na představitele českého ministerstva obrany. Bylo by to poprvé od začátku ruské invaze, co Ukrajině jiná země poskytla tanky, píše WSJ. Za možná ještě významnější označuje zjištění, že ČR i Slovensko zvažují otevřít své vojenské dílny pro "opravy a dovybavování" poškozené ukrajinské techniky. Česko dosud darovalo Ukrajině čelící ruské invazi vojenský materiál v hodnotě skoro jedné miliardy korun.

I předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík v úterý dopoledne na twitteru informoval, že byly zaznamenány dodávky českých BVP (bojových vozidel pěchoty - pozn. red.) a tanků T-72. 

"Ministryně obrany si zaslouží velkou pochvalu, tohle teď těžce bojující ukrajinská armáda opravdu velmi potřebuje. Věřím, že se podaří v těchto dodávkách pokračovat," napsal.

Sama ministryně Jana Černochová tak konkrétní nebyla. K obsahu dodávek pouze řekla, že věří, že Česko posílá ukrajinským přátelům zásadní vojenský materiál.

"Zvídavost je lidská a chápu ty, kdo chtějí zjistit, co na UA dodáváme. Promiňte, nemohu vám k tomu říct víc. Zuří tam válka a nebudeme vrahům s písmenem Z nic usnadňovat," uvedla na twitteru

Záběry vojenské techniky zveřejnily ve večerních zpravodajských relacích Česká televize (ČT) a televize Nova. Podle Novy nakládání trvalo "dlouhé hodiny" a začalo v noci na dnešek. Vozidla podle televize přijížděla na jihlavské nádraží zhruba od deváté hodiny večerní a kolem osmé hodiny ráno začala vjíždět na vagony. Podle ČT stál dnes odpoledne na městském nádraží v Jihlavě na vagonech náklad pěti tanků a pěti obrněných transportérů.

Technika se podle svědků nakládá ve vojenském skladišti v Rančířově na Jihlavsku, uvedla ČT. Z Jihlavy podle záběrů odjelo pět tanků T-72 v původním provedení z 80. let bez dalšího vylepšení a pět obrněnců BVP-1. ČT uvedla, že kvůli nízké provozuschopnosti modernizovaných tanků T-72 česká armáda před časem reaktivovala asi dvacítku neupravených tanků T-72 a ve skladech jich tak zbyla asi stovka.

Stoltenberg: Rusko chce ovládnout východ a jih Ukrajiny, NATO dodá další zbraně

Rusko se chce v příštích týdnech soustředit na ovládnutí východní a jižní části Ukrajiny, kam v současnosti přeskupuje své síly. Prohlásil to dnes generální tajemník Severoatlantické aliance Jens Stoltenberg, podle něhož bude NATO hledat možnosti, jak dodávat Kyjevu co nejvíce zbraní pro další obranu. V reakci na hromadné hroby civilistů nalezené po ruské okupaci města Buča prohlásil, že prezident Vladimir Putin je odpovědný za nejbrutálnější válečné tažení v Evropě od druhé světové války.

Podle Stoltenberga je zjevné, že část sil ustupujících z okolí Kyjeva a dalších míst na severu Ukrajiny se po doplnění paliva přemístí. "V následujících týdnech očekáváme další ruský tlak na východě a jihu Ukrajiny, jehož cílem bude ovládnutí celého Donbasu a vytvoření pevninského propojení s okupovaným Krymem," řekl dnes Stoltenberg, který novináře seznámil s programem dvoudenního zasedání aliančních ministrů zahraničí, které začne ve středu.

Ministři by se podle něj měli shodnout na další podpoře Ukrajiny, zejména na dodávkách zbraní, jež bude země potřebovat pro pokračující obranu. Většina aliančních zemí včetně Česka již Ukrajinu zbraněmi a vojenským materiálem zásobuje.

Bývalý hradní kancléř Mynář čelá obžalobě kvůli dotaci na penzion

23.04.2024 08:22 Státní zástupce podal obžalobu proti bývalému hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi v souvislosti s…

Pavel hodlá pokračovat v jednáních o důchodové reformě

22.04.2024 21:10 Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost…

Ferimu potvrdil odvolací soud tříletý trest za znásilnění

22.04.2024 14:43 Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o…

Případ Vrbětice se blíží do závěru. Policejní vyšetřování finišuje

21.04.2024 18:41 Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr…

Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou

19.04.2024 19:20 Předseda hnutí ANO a někdejší premiér Andrej Babiš se rozchází se svou manželkou Monikou.

Do letošních eurovoleb se hlásí 30 uskupení

19.04.2024 17:44 Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského…

Slováci vybrali peníze pro českou iniciativu na nákup munice pro…

18.04.2024 21:50 Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro…

Fiala a Rakušan zradili ČR, řekl Babiš na schůzi k migračnímu paktu

18.04.2024 13:02 Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší…

Česko bude nadále podporovat firmy vyvážející zboží na Ukrajinu

17.04.2024 21:58 Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na…

Ukrajina dostane první kusy dělostřelecké munice v červnu, uvedl Fiala

17.04.2024 19:00 Ukrajina by mohla dostat první dělostřelecké granáty pořízené v rámci české iniciativy v červnu,…

Související:

Nejnovější